Windows 8 kommer likt Apples OS X levereras med en så kallad app store som gör det möjligt att köpa och ladda ned appar direkt i operativsystemet. Enligt Microsoft kommer programaffären gå under namnet Windows Store.

Microsoft har dock inte uppgett hur betalningar kommer att ske på Windows Store eller om programaffären planeras att släppas samtidigt som Windows 8. Företaget gav dock några ledtrådar till hur Windows Store kommer fungera.

windows store

Utformat som Metro

Precis som resten av Windows 8 kommer Windows Store att utformas med det nya gränssnittet Metro. Programaffären kommer att erbjuda appar i flera olika kategorier som underhållning, ekonomi och nyttoprogram.

Varje kategoriavdelning kommer att presentera en eller flera appar som får extra uppmärksamhet samt appar som fått höga betyg av användarna. Mer eller mindre precis som Apples App Store.

Testperiod

Till skillnad från Apples App Store så kommer Windows Store erbjuda utvecklarna att släppa testversioner av sina program. Utvecklarna kan själva ange hur lång testperioden ska vara, från 24 timmar till 30 dagar. Efter testperioden slutar programmet fungera och användaren måste då betala för att fortsätta använda det.

Certifierade appar

Microsoft har inte uppgett några större detaljer kring det här, men det verkar som om alla appar på Windows Store först måste godkännas av Microsoft. Det ska förhindra att appar med skadlig kod sprids på Windows Store.

Inte bara för Windows 8

Enligt Microsoft kommer Windows Store inte endast att erbjuda appar för Metro i Windows 8, utan även program för det traditionella gränssnittet i Windows. Det antyder att Windows Store även kan komma att göras tillgängligt för Windows 7.

IDG News