Microsoft bekräftade i går att företagets nästa webbläsare, IE10, som följer med Windows 8 inte kommer att få stöd för insticksprogram. Det betyder att webbläsaren inte kommer kunna spela upp varken Flash eller Microsofts eget Silverlight.

De slopade stödet gäller dock endast för den version av IE10 som används tillsammans med det nya Metro-gränssnittet i Windows 8. Microsoft planerar att släppa två versioner av IE10, en för Metro och en för det klassiska gränssnittet. Den senare versionen kommer dock att stödja insticksprogram likt tidigare.

– Metro-versionen av IE10 kommer endast att kunna köra html5 och vara fri från insticksprogram. Den upplevelse som insticksprogram erbjuder rimmar inte med Metro-gränssnittet i IE10, säger Dean Hachamovitch som leder utvecklingen av IE på Microsoft.

Han uppger även att beslutet att inte stödja Flash i Metro-versionen av IE10 baseras mycket på Apples tidigare argument mot Flash.

– Genom att köra IE10 i Metro-gränssnittet och utan insticksprogram kan vi erbjuda längre batteritid, ökad säkerhet och stabilitet, säger Dean Hachamovitch.

I april förra året skrev Apples vd, Steve Jobs, ett öppet brev där han förklarade varför Apple valt att inte stödja Flash i Ios. I sitt brev skrev han bland annat att Flash är det största skälet till att Mac-datorer kraschar och är även en stor säkerhetsrisk.

IDG News