Många analytiker och experter anser att Microsoft är för sent ute vad gäller satsningen på surfplattor. I själva verket kan lanseringen av Windows 8 för surfplattor komma att ske i precis rätt tidpunkt.

När Apple släppte Ipad under våren förra året förutspådde många experter att konkurrenterna kommer att släppa en uppsjö med alternativ som kör på Googles Android. Många trodde även att konkurrenterna skulle slå Ipad tack vare bättre hårdvara samt billigare priser.

I dag vet vi att det inte har hänt, och ingen konkurrent ser ut att ens komma i närheten av Ipads dominerande ställning bland surfplattor. Senast i går erkände RIM (Blackberry) att företaget skeppat endast hälften så många enheter av Playbook under årets andra kvartal jämfört med det föregående kvartalet.

Android har heller inte gjort några nämnvärda framsteg bland surfplattor, mycket beroende på att utvecklarna lyst med sin frånvaro och istället satsar på appar för Androidtelefoner.

Med Windows 8 tar Microsoft en djupdykning in i världen av surfplattor och satsar mer eller mindre allt på ett kort. Framtiden ligger i mobila enheter, och Windows 8 ska enligt Microsoft spela en central roll i den framtiden.

Alla siffror och prognoser pekar på att försäljningen av surfplattor kommer att öka de närmaste åren och Microsoft ställs än en gång öga mot öka med sin gamla ärkerival. Den här gången är det dock Apple som har övertaget. Frågan är om Microsoft nu kan bli en värdig konkurrent till Apples Ipad på ett område där så många andra har misslyckats.

En ny syn på surfplattor
Windows 8 är både ett erkännande och ett förnekande av Ipad. I Apple operativsystem Ios spelar appar en central roll. Hela ekosystemet för Ipad och Iphone är uppbyggt kring appar, och tack vare det starka utbudet av appar har Apple lyckats vinna kundernas intresse.

Andra plattformar som exempelvis Android och WebOS har ofta levererats på hårdvara som hårdvarumässigt sett ofta är bättre än Ipad, men har misslyckats på grund av dåligt utbud av bra appar.

Precis som Apple, vill Microsoft att appar som körs i fullskärmsläge ska spela en stor roll i Windows 8. Skillnaden är att Microsoft vill ändra den roll appar spelar på en surfplatta. Istället för att vara statiska ikoner vill Microsoft göra hemskärmen till en dynamisk upplevelse där alla element, brickor, visar ständigt uppdaterad information.

Likt Apple och Google satsar Microsoft starkt på molnet i Windows 8 och integrerar många funktioner i operativsystemet med Windows Live. Och precis som med Android kan en användare logga in med sitt Windows Live-konto och den aktuella datorn anpassas efter användarens inställningar och filer.

Istället för att lönlöst försöka konkurrera med antalet appar som finns till Ipad, vill Microsoft ändra på hur appar fungerar. I Windows 8 kommer appar kunna kommunicera med varandra och molnet på ett sätt som saknas i Apples Ios. En tätare integration mellan appar och molntjänster som Microsoft hoppas ska höja användarupplevelsen.

Artikeln fortsätter på nästa sida.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning