Det ”gamla” Windows är inte dött
Jämfört med det nya och uppfräschade Metro-gränssnittet i Windows 8 känns det tidigare gränssnittet i Windows 7 gammalt och förlegat. Det är också ett av skälen till att Microsoft kan lyckas. Windows är fortfarande det mest använda operativsystemet i världen och det har i dag sålts 450 miljoner lagliga kopior av Windows 7. Windows XP och Vista äger tillsammans ungefär samma siffra. Windows kommer inte att försvinna i första taget.

Med nästan en miljard användare kommer Windows 8 att exponeras för en hel del användare och kanske även övertygas att uppgradera när det släpps, oavsett om det gäller pc-datorer eller surfplattor.

Genom att behålla det gamla gränssnittet i Windows kan användarna fortfarande arbeta i sina existerande program samtidigt som de kan dra nytta av en ny miljö som är enhetlig både på hemdatorn och surfplattan.

Frågetecken kvarstår
Med tanke på att Windows 8 är långt ifrån klart är det svårt att göra en välgrundad prognos för hur väl Microsoft kommer att lyckas med Windows 8. Hårdvara kommer att spela en stor roll, och i dagsläget finns det inga processorer från varken Intel eller AMD som kan konkurrera med Arm eller Apples A-processor. Båda företagen har dock sagt att det är på gång. De har dock högst ett år på sig att släppa något som fungerar lika bra som konkurrenternas.

Windows 8 kommer visserligen att kunna köras på Arm-processorer, men det återstår vissa problem. Dels finns det få enheter för utvecklarna att testa på, och dessutom kommer Windows 7-program inte kunna köras i Windows 8 om det kör på en Arm-processor. Något som kan leda till förvirring hos konsumenterna.

Ett annat problem i den nuvarande versionen av Windows 8 är att det inte går att starta operativsystemet utan att först gå via det nya Metrogränssnittet. Det är möjligt det kommer att ändras i en senare version, det är också möjligt att Microsoft kommer ”tvinga” användarna att vänja sig vid det nya gränssnittet.
Som det ser ut hittills så är vi positiva till Windows 8 och Ipad behöver en allvarlig konkurrent, en utmaning Microsoft nu antagit.

Jared Newman
PC World / IDG News

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning