Den stora nyheten i Windows 8 är det nya Metro-gränssnittet som är anpassat för att fungera främst med pekskärmar. Metro är byggt på det användargränssnitt som först introducerades på Windows Phone och Microsofts mp3-spelare, Zune.

Metro är det första användare av Windows 8 kommer att se när de startar sin dator, och för att kunna köra program i gränssnittet krävs det att programmen är utvecklade speciellt för Metro. Äldre program kan fortfarande köras i Windows 8 genom att byta till det äldre gränssnittet som är likt det i Windows 7.

I mitten av förra veckan antydde Microsofts vd, Steve Ballmer, att även Office kan komma i en version som fungerar med Metro.

– Du kan vara säker på att vi arbetar hårt med att försöka klura ut hur Microsoft Office skulle fungera med Metro, säger Steve Ballmer till Wall Street Journal.

Ett gränssnitt som baseras på Metro i Office skulle innebära en stor förändring av programsviten. En analytiker tror att det skulle innebära en stor fördel för Office.

– Jag tror det krävs ett verktyg som gör det möjligt för användarna att arbeta med dokument på surfplattor i Metro. De krävs även att det fungerar på surfplattor med Arm-processorer, säger Rob Helm vid analysföretaget Directions.

Microsoft har tidigare uppgett att Windows 8 kommer att få stöd för Arm-processorer, men konventionella Windowsprogram kommer inte att kunna köras på dessa datorer. Det betyder att Office måste skrivas om för att det ska fungera i Metro-gränssnittet, oavsett vilken processor som används.

– Vi återkommer när vi har mer information om Office för Metro, säger Steve Ballmer.

IDG News