"Ultrabook" är Intels benämning på en ny generation bärbara datorer som utlovar ultratunn utformning, lätt vikt och längre batteritider. Trots det ska ultrabooks fortfarande kunna köra krävande applikationer likt de tidigare motsvarigheterna.

Det betyder att även Windowsanvändarna kommer att kunna köpa bärbara datorer som erbjuder samma utformning och funktioner som Apples Macbook Air. Förutom den nya formen på ultrabooks kommer de att levereras i en mängd olika varianter som exempelvis dubbla bildskärmar och hybrider med inbyggd surfplatta.

Vad är en ultrabook?

För att klassas som en ultrabook måste datorn följa Intels specifikation som publicerades under Computex-mässan i maj. Trots att Intel självt inte tillverkar bärbara datorer har företaget tagit initiativet att skapa en specifikation som ska resultera i bättre bärbara datorer.

Det finns egentligen hela fem olika specifikationer för en ultrabook, men enligt Intel har de alla följande grundläggande byggstenar:

  • Processor i Intels Core-serie.
  • En tjocklek på 21 millimeter eller mindre.
  • Lång batteritid (sju timmar eller längre)
  • En bildskärm på mellan 11 till 13 tum.
  • En vikt på under 1,3 kilo.
  • Möjligheten att starta operativsystemet snabbt tack vare ssd-diskar.
  • Rekommenderat pris som hamnar under tusen dollar (cirka 6 700 kronor).

En ultrabook är helt enkelt utformade för att erbjuda bra prestanda i kombination med lågt pris och snygg utformning.

En ultrabook är som en Macbook Air - men ändå inte

Konceptet kring ultrabooks är inte något nytt. Apples Macbook Air har exempelvis funnits sedan 2008 och flera datortillverkare har släppt olika modeller som mer eller mindre möter specifikationen, eller kommer väldigt nära.

Många hävdar även att Macbook Air är en ultrabook, men namnet kommer att bli ett varumärke som kommer att användas för att kategorisera bärbara datorer. Intel har redan registrerat namnet Ultrabook som ett varumärke.

ultrabook windows 8
Microsoft visar upp kommande ultrabook-datorer under presentationen av Windows 8 i förra veckan.

Nästa sida: De första utrabook-modellerna.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning