Semesterhälsningar, resebokningar, kärleksförklaringar, jobbmejl och spam. I mejlkorgen finns det mesta. Du har säkert redan hyfsad koll på hur du skickar och tar emot mejl, men i Microsofts e-postprogram Outlook 2010 finns flera specialfunktioner som du kan ha stor nytta av.

Ett av målen med den här skolan är att du ska få bättre ordning på dina mejl så att du kan bli mer effektiv när du arbetar med Outlook, och därför ger vi dig här en bunt med tips som hjälper dig en bit på vägen.

Låt oss börja med att ta en titt på gränssnittet i Outlook 2010 som säkerligen kan kännas aningen förvirrande till en början eftersom det innehåller så pass många ikoner och rutor. I huvudsak kan man säga att gränssnittet består av fem olika paneler som alla är justerbara på ett eller annat sätt. Längst till vänster finns den panel som samlar bland annat mejlmappar och genvägar till programmets huvudfunktioner, till höger om detta hittar du mejllistan och ytterligare ett steg åt höger finns det fönster som visar innehållet i mejlen. Längst till höger ligger panelen med kalender och uppgifter och längst upp huserar alla menyer och verktygsfält.

Genom att ta tag i de vertikala linjerna som skiljer de fyra nedre paneler år har du möjlighet att bestämma hur mycket plats var och en ska tilldelas. Det går också att klicka på den minimala pilen längst upp i de yttre panelerna för att förpassa dem ut i periferin. Det är ett bra tips för dig som snabb vill bereda plats mer plats för själva mejlfönstren så att det blir lättare att läsa e-posten. Trots att panelerna ligger längst ute i kanterna kan du ändå komma åt deras viktigaste funktioner i en smal list.

Verktygsfältet längst upp består, som du kan se, av menyn Arkiv
samt av de fyra flikarna Start, Skicka och ta emot, Mapp och Visa. Om du inte känner dig helt nöjd med hur verktygen är uppdelade och de ikoner som finns där har du alla möjligheter att göra egna anpassningar. Högerklicka i verktygs­fältet och välj Anpassa meny­fliken. I det fönster som dyker upp visas ett antal verktygsikoner i den vänstra spalten samt de olika flikarna i den högra spalten. Du kan lägga till ikoner genom att helt enkelt markera en ikon, välja placering på flikarna och trycka på Lägg till. Det kan dock hända att den mottagande platsen inte är anpassad för ikonen, och i så fall måste du skapa en ny grupp genom att trycka på Lägg till ny grupp.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Outlook 2010.
Tid: 45 minuter.

Det här behöver du:

  • Office 2010 med Outlook 2010.

Det här lär du dig:

  • Justera funktionspanelerna.
  • Lägga till funktioner i verktygsfältet.
  • Rensa och ignorera mejlkonversationer.
  • Bli mer effektiv med snabbsteg.
  • Snabbokning av möten.
  • Använda kalendern.
  • Pynta dina mejl.
  • Säkerhetskopiera.

Del 1: Word 2010
Lär dig snygga till dina ­dokument med de nya formateringseffekterna. Vi går igenom Smartart och enkel bildredigering direkt i Word 2010. (Du hittar länk till skolan längst ned i artikeln.)

Del 2: Excel 2010
Du får veta hur du förgyller din månadsbudget med snygga diagram. Resultatet är att du får bättre översikt över din ekonomi. (Den här skolan.)

Del 3: Powerpoint 2010
Så gör du för att bädda in videoklipp och redigera dessa direkt i Powerpoint. Vi visar även hur du kan komprimera klipp som tar för stor plats.

Del 4: Outlook 2010
I Outlook 2010 är det enklare än någonsin att hantera stora mängder e-post. I den här delen går vi igenom hur du utnyttjar detta på bästa sätt. (Den här skolan.)

Del 5: Onenote 2010
Lär dig länka anteckningar som kopplar ihop Onenote med Internet Explorer. Vi tar också upp nyttan med webbversionen av Onenote. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)