SÅ BLIR DU MER PRODUKTIV I OUTLOOK 2010


1. UTSEENDET. Du som inte har använt Outlook 2010 tidigare kan lätt bli skrämd av hur gränssnittet ser ut från början. Var bara lugn, det finns alla möjligheter att anpassa det efter hur du själv vill att det ska se ut. Börja först och främst med att titta igenom de olika panelerna för att lära dig hur de kan användas.


2. DRA I LINJERNA. De båda yttre funktionspanelerna tar en hel del plats. Minska dem genom att dra i de vertikala linjerna som skiljer panelerna åt, eller så klickar du på den lilla pilen som visas uppe i ­hörnet. Även när panelerna är förminskade kan du komma åt deras viktigaste funktioner.


3. VERKTYGSFÄLTET. För att kunna arbeta så effektivt som möjligt i Outlook 2010 är det viktigt att du känner dig bekväm med ­verktygsfältet. Justera det efter dina egna behov genom att högerklicka på fältet och välja Anpassa menyfliken. Här kan du lägga till ikoner genom att välja placering på flikar och klicka på Lägg till.


4. STOPPA OCH RENSA. Långa och uttråkande konversationer kan lätt förpassas till papperskorgen. Ett tryck på knappen Ignorera gör att alla efterföljande mejl i samma konversation tar samma väg. Detta är ett effektivt sätt för att minska e-postmängden. Testa också funktionen Rensa som finns strax där under.


5. UTNYTTJA GENVÄGARNA. Tack vare funktionen Snabbsteg kan du utföra flera åtgärder med en enda knapptryckning. Det går att lägga till egna snabbsteg samt att göra ändringar i dem som redan finns tillgängliga. Det här är absolut en finess som du bör använda så mycket som det bara går.


6. SNABBA MÖTEN. Numera behöver du inte ens öppna kalendern för att boka in ett möte som hör samman med en mejlkonversation. Använd bara snabbfunktionen Möte som finns i Svara-fältet under fliken Start. Genom att ange tid och plats så läggs ditt möte in i kalendern när du sedan skickar mejlet.


7. SÖK. Längst upp i inkorgen finns en smart sökfunktion. Om vissa av finesserna är grå så som visas på bilden, går du in i Kontrollpanelen, väljer Program och funktioner, trycker på Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner, letar upp Windows Search och kryssar i rutan. Detta gäller för Windows 7.


8. PIFFA TILL. Ibland kan det vara värt att snygga till dina mejl en aning genom att exempelvis klistra in figurer, bilder och snygg text. Alla funktioner för ändamålet finns i verktygsfältet i det fönster där du redigerar dina mejl. Du känner igen flera av verktygen från andra Office-program.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Outlook 2010.
Tid: 45 minuter.

Det här behöver du:

  • Office 2010 med Outlook 2010.

Det här lär du dig:

  • Justera funktionspanelerna.
  • Lägga till funktioner i verktygsfältet.
  • Rensa och ignorera mejlkonversationer.
  • Bli mer effektiv med snabbsteg.
  • Snabbokning av möten.
  • Använda kalendern.
  • Pynta dina mejl.
  • Säkerhetskopiera.

Del 1: Word 2010
Lär dig snygga till dina ­dokument med de nya formateringseffekterna. Vi går igenom Smartart och enkel bildredigering direkt i Word 2010. (Du hittar länk till skolan längst ned i artikeln.)

Del 2: Excel 2010
Du får veta hur du förgyller din månadsbudget med snygga diagram. Resultatet är att du får bättre översikt över din ekonomi. (Den här skolan.)

Del 3: Powerpoint 2010
Så gör du för att bädda in videoklipp och redigera dessa direkt i Powerpoint. Vi visar även hur du kan komprimera klipp som tar för stor plats.

Del 4: Outlook 2010
I Outlook 2010 är det enklare än någonsin att hantera stora mängder e-post. I den här delen går vi igenom hur du utnyttjar detta på bästa sätt. (Den här skolan.)

Del 5: Onenote 2010
Lär dig länka anteckningar som kopplar ihop Onenote med Internet Explorer. Vi tar också upp nyttan med webbversionen av Onenote. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)