Efter flera klagomål från många användare har de nordiska ländernas Datainspektionsmyndigheter tillsammans ställt en rad frågor till Facebook om hur användarnas information på tjänsten används, skriver Aftonbladet.se.

I dagarna fick Datainspektionen svar på frågorna i ett brev som förklarar hur informationen används och vilka som får tillgång till den. I sitt svar till Datainspektionen erkänner Facebook att användarnas inlägg samlas och kan användas för att skapa en profil av varje enskild användare.

Profilerna används sedan för att kunna visa reklam som antas intressera användarens baserat på dennes profil. Facebook nekar dock till att företaget lämnar ut användarnas information till en tredje part. Det enda tillfälle detta sker är om användaren själv installerar en så kallad app på tjänsten som sedan kan samla in information på egen hand.

Datainspektionens generaldirektör, Göran Gräslund, är överlag nöjd med Facebooks svar, men uppger samtidigt att det finns en del frågetecken kvar.

– Vi är nöjda med det beskedet, som inte var överraskande för oss, säger Göran Gräslund till Aftonbladet.se.

Han är dock inte helt nöjd med Facebooks svar vad gäller användandet av kakor (cookies) och ip-adresser.

– Där är de för otydliga i sina svar och det är för tidigt att säga om de gör något fel, säger Göran Gräslund till Aftonbladet.se.

Göran Gräslund säger dock att det inte verkar som om Facebook bryter mot några lagar vad gäller hanteringen av personuppgifter. Han uppger att Datainspektionen får ett par klagomål i månaden kring Facebook, de flesta handlar om problem med att få kontakt med företaget.