Det är full galopp i utvecklingen av surfplattor. Många av de stora namnen i dator- och smartphone-branschen var tröga i början, men har vaknat till liv. Asus och Acer från pc-sidan, och LG och HTC, som länge varit ledande inom smarta telefoner, kommer nu alla med egna alternativ till Ipad.

Konkurrenterna har fått ordning på ­prylarna, och flera riktigt spännande ut­manarplattor väcker habegär på redaktionen. I vårt förra stora surfplattetest var det Samsungs 7-tumsplatta Galaxy Tab som vann. Men det var innan Apple släppte andra versionen av Ipad, vilken förde dem upp i täten igen.

Vi ser också att dubbelkärniga processorer är här för att stanna. I förra testet var bara ett par av plattorna baserade på ­dubbelkärnig teknik, nu är det snarare regel än undantag. Nvidias Tegra 2-plattform är dominerande bland Android-plattorna, och Apples egen Ipad-plattform A5 bygger egentligen på i stort sett samma hårdvara.

Det gör att en av de viktigaste skillnaderna mellan Ipad 2 och resten av startfältet är operativsystemet. Googles nya Android 3 är special­byggt just för surfplattor. Tidigare plattor har kört med ett system som dels passar bäst för betydligt mindre skärmar, dels är gjort med telefoni som viktigaste funktion.

Smartphone, surfplatta eller netbook?
Användningsområdena för ”smådatorerna” går i varandra, och det är inte lätt att se vad du ska ha den ena eller den andra till. Finns det till exempel någon nytta med en surfplatta om du redan har en Iphone eller Android-lur med stor skärm? Vad ska du med den till om du kan göra samma saker i en bärbar pc?

Surfplatta är inte för alla, men för många kan det vara ett smart komplement till antingen en lätt bärbar dator eller en smartphone. Det är mycket enklare att hala upp en platta och fördriva ett par timmar med Facebook eller en film i baksätet på bilen än att försöka böka med en vanlig bärbar. Och för­delen jämfört med en smartphone är givetvis bättre prestanda och en större skärm att avnjuta filmer, e-böcker och webbsidor på.

Å andra sidan är surfplattan ingen ­höjdare att sitta och författa långa mejl eller blogginlägg på. Såvida du inte har ett bra, löst tangentbord, vilket följaktligen är något som kommer starkt. Snart är skillnaden på en netbook-pc och en surfplatta mest vilket system den kör. Det handlar kort och gott om att utnyttja ­formatets fördelar.

Det praktiska avgör
Konkurrensen hårdnar. Efter en seg start börjar ett gäng riktigt bra Android-plattor ta upp kampen med Ipad 2. Tillverkarna bygger bättre, lättare och tunnare plattor är förut, och alla toppmodeller spelar prestanda­mässigt i stort sett i samma division. Därför handlar ett test mest om hur de olika tillverkarna har löst det praktiska. Vilka är uppkopplingsmöjlig­heterna? Hur är ergonomin? Hur bra är bildskärmen?

Här bjuds vi på en del intressanta överraskningar. Ipad har inte längre den tveklöst bästa skärmen. Den utmanas på flera håll med lyxig design, nyskapande lösningar och imponerande funktions­rikedom. l

Fakta

Vi bjöd in de tio mest populära tillverkarna av surfplattor enligt Prisjakt.nu, och valde ut deras bästa och nyaste modeller för test. Några plattor under 3 000 kronor valdes bort, då de inte kan jämföras med de stora tillverkarnas bästa plattor utan bedöms efter helt andra kriterier.
Plattorna prestanda­testades med programmen Quadrant och Linpack (förutom Ipad 2) samt med laddning av stora pdf-filer i Adobe Reader, navigering på webb
i vardera plattas standardwebbläsare, samt upp­spelning av film. Dels 1080p-video från Youtube, dels 720p-video på fil i kompatibelt format. Skärmarnas ljusstyrka mättes med ­luminansmätare med ljus­inställningarna på högsta läge. Batteritiden mättes med uppspelning av högupplöst Youtube-film via trådlöst nätverk med 100 procent ljusstyrka på skärmen.