Det är en helt vanlig eftermiddag hemma hos familjen Digital. Mamma kommer hem, kliver ur skorna och hänger jackan i hallen. Hennes smartphone upptäcker det trådlösa hemnätverket, kopplar upp sig och gör en backup av dagens tagna bilder, meddelanden och uppdaterade kontakter till servern i garderoben. Från dotterns rum hörs skvalet från Spotify och samma musik ekar från köket där en nätverksradio spelar upp en ljudström från dotterns netbook.

Tv:n i vardagsrummet visar gårdagens Idol-avsnitt från TV4 Play, samtidigt som den spelar in barnprogram på sin hårddisk medan yngsta sonen leker med kompisar i trädgården. Mamma stänger av Idol och bläddrar igenom dagens nyhetsrubriker i tv:ns webbläsare, samtidigt som hon tittar till sonen via en nätverkskamera som blickar ut över baksidan.

Lite senare går sonens kompisar hem, han kommer in, studsar uppför trappan till sitt rum och tittar på det inspelade programmet på en surfplatta. En smartphone, en bärbar dator i arbetsrummet och tv:n plingar till samtidigt. Det är pappa som via sms undrar om han ska handla något på väg hem.

Utnyttja tekniken maximalt
Det här är vardagen för den som utnyttjar redan tillgänglig teknik till fullo. Det är inte bara familjens datorer som vill dela filer, information och uppkoppling. Mängder av apparater blir bättre av att kopplas in i h­emnätverket: Blu-ray-spelaren som också spelar divx-filmer och mp3, en Xbox som kör online-spel och är mediecenter, små nätradiodosor i varje rum, skrivaren som kopplar upp sig trådlöst, automatisk backup till nas-servern och mycket mer.

Din tv börjar likna en dator. De tidigare lösa mediespelarna är ofta inbyggda i tv:n och visar filmer, musik och bilder från olika platser på nätverket, och har ofta även webbläsare, Youtube och Facebook. Flera tillverkare erbjuder appar att ladda ned direkt för att öka på med spel, play-kanaler med mera.

Det andra stora som hänt är att nästan alla i familjen har en smartphone, och ofta finns det en eller annan surfplatta i hemmet. Och alla dessa blir bättre med snabb tillgång till internet via ditt trådlösa nätverk.

Att koppla ihop de här prylarna så att det digitala hemmet blir mer än bara en samling lösa digitala prylar är inte så svårt som det verkar. Läs vidare så tar vi oss igenom de viktigaste begreppen och teknikerna!

Vad är ett nätverk – egentligen?
För att förstå hur de mer avancerade funktionerna i ett hemnätverk hänger ihop kan det vara bra att börja med det grundläggande. Vad är ett lokalt nätverk och hur hänger sakerna ihop? Kortfattat är ett nätverk en samling ”datorer” (en pc, en server, en skrivare, en smartphone eller en nätverkskopplad tv, de är alla datorer eller har små datorer inbyggda) som är anslutna till en och samma router.

Routern är också i princip en dator, men med en väldigt speciell uppgift; att hålla reda på alla andra datorer och dirigera trafiken mellan dem. Vilken dator är inkopplad var, och till vilken dator ska ett visst paket information skickas?

Datorerna skickar endast information till och från routern, som i sin tur skickar den till andra datorer i nätverket. Ofta har routern också en uppkoppling utåt. Antingen till ett större lokalt nätverk med flera routrar (vanligt på större arbetsplatser) eller till internet. När du ansluter med din dator till en webbserver pratar du i själva verket med din router, som i sin tur pratar med en annan router, som pratar med en tredje, som till slut pratar med webbservern.

För att hålla reda på vilken dator som är vilken används ip-nummer. Routern ger då varje dator som är ansluten en adress, en sifferkod som är unik på det nätverket, ungefär som ett telefonnummer. I ­routern finns en liten telefonkatalog” som håller reda på vilken dator som har tilldelats vilket nummer. De här numren gäller bara i ditt lokala nätverk. Om du pratar med andra datorer på internet ser de din ­routers ip-nummer, som den i sin tur fått av din internetleverantör. Om de datorerna skickar något till dig, så är det din router som ser till att du får informationen, i stället för någon annan dator på ditt nätverk.