I helgen anklagade hackaren Nik Cubrilovic Facebook för att spåra sina användare. Enligt hackarens egna tester använder Facebook en speciellt utformad kaka (cookie) som kan användas för att spåra användarna även när de loggar ut från det sociala nätverket.

I ett blogginlägg hävdar Nik Cubrilovic att den speciella kakan kan användas för att spåra Facebook-användare när de besöker externa webbplatser som använder Facebooks Gilla-knapp.

En utvecklare på Facebook kontaktade Zdnet efter en förfrågan om hackarens uppgifter stämmer. Enligt utvecklaren på Facebook stämmer det att företaget använder kakor för olika saker, men inte för att spåra användarna.

– Jag är utvecklare på Facebook och arbetar direkt med dessa system. Vi använder endast kakor för användarnas säkerhet och för att skydda deras konton. Exempelvis kan kakorna hålla reda på om någon försöker hacka en användares konto eller om en användare tappat bort sitt lösenord, skriver Arturo Bejar på Facebook till Zdnet.

Han håller med om att Nik Cubrilovic hittade en del intressant information om de kakor som Facebook använder, men han har kommit till fel slutsatser kring hur de används.

– Vi använder aldrig kakor för att spåra användare i samband med annonser eller för en tredje part. Våra användares information lämnas aldrig ut till en tredje part, skriver Nik Cubrilovic vidare.