I förra veckan skickade Amazon ut pressinbjudningar till flera amerikanska it-journalister kring en presskonferens på onsdag. Pressinbjudan nämnde inte vad det handlade om, men teknikbloggen Techcrunch hävdar nu att det handlar om lanseringen av Amazons nya surfplatta.

Enligt Techcrunch har Amazon bekräftat uppgifterna och även namnet på den nya surfplattan som kommer att bli Kindle Fire. Amazons vd, Jeff Bezos, kommer att hålla i presentationen.

Kindle Fire kommer inledningsvis endast att släppas i en modell med en bildskärm på sju tum. Går försäljningen som väntat planerar Amazon att släppa en modell med en bildskärm på tio tum.

Förutom att vara en e-boksläsare kommer Kindle Fire även kunna användas för att titta på filmer som kan köpas eller hyra från Amazon.

Enligt Techcrunch har Amazon tecknat avtal med flera film- och tv-bolag. Som alltid när det rör film och musik är det osäkert om dessa tjänster kommer bli tillgängliga utanför USA i samband med lanseringen.

Kindle Fire kommer även att kunna användas tillsammans med Amazon nya musiktjänst som låter användarna spara sina mp3-låtar på företagets molntjänst. Det går även att köpa musik direkt från Amazon.

Operativsystemet kommer att vara en skräddarsydd version av Android som enligt Techcrunch ser helt annorlunda ut än Androids eget gränssnitt.