App har blivit det stora modeordet i teknikvärlden det senaste året. Vad det handlar om är små smarta program som körs på mobiltelefoner, surfplattor, tv-apparater, spelkonsoler och datorer.

Apparna är anpassade för olika operativsystem. En app till Iphone är gjord för operativsystemet IOS, Nokias telefoner kräver appar för Symbian OS medan en app som fungerar på Sony Ericssons nya mobiler använder Googles operativsystem Android.

Inga förkunskaper
Att göra en seriös app som ska säljas i butiker som Itunes Store och Android Market kräver programmeringskunskaper.

Du måste också behärska det så kallade utvecklings-kit som finns till varje plattform.

Det finns även enkla sätt att göra om exempelvis sin blogg till en app (läs mer om det längre ned i artikeln). I den här skolan fokuserar vi däremot på hur du kan göra en lagom avancerad app utan förkunskaper, och vi valde därför att använda App Inventor. Det är ett gratisprogram som låter dig göra appar till Android-telefoner.

Android är Googles operativ­system och det används i ett 60-tal telefonmodeller från tillverkare som HTC, LG, Samsung och Sony Ericsson. Android är också operativsystemet i många av de surf­plattor som utmanar Apple Ipad.

App Inventor låter dig formge appen och med hjälp av färdiga programblock pussla ihop hur programmet ska reagera när appen används. Vi har satt samman en enkel app som små barn kan leka med. Följer du skolan skapar du denna app och lär dig grunderna på mindre än 15 minuter.

Appen kommer inte att göra dig till miljonär, men är en bra start till förståelse om hur en app faktiskt fungerar.
_____________________________________________________________

FÖRBERED DATORN OCH TELEFONEN
För att använda App Inventor behöver du en dator med webbläsare samt en Android-mobil som du testar appen på. Så här fixar du det:

 • De flesta Android-mobiler fungerar med App Inventor men i många fall måste du installera mobilens usb-drivrutiner separat. Har du exempelvis en telefon från HTC ska du lägga till företagets egen synkroniseringsprogram innan du installerar App Inventor. Du får då även usb-drivrutinen. Du hittar mer information om drivrutiner till olika mobiltelefoner på surftips.se/appdrivrutiner.
 • Innan du installerar App Inventor är det också viktigt att du har rätt version av Java på din dator. Du hämtar den senaste versionen av Java på www.java.com/sv.
 • När du är redo går du in på sajten appinventor.googlelabs.com. Här loggar du in med ditt Google-konto och godkänner villkoren. Saknar du konto skapar du lätt ett genom att klicka på länken Create account och följa anvisningarna.
 • Klicka på Get started, Instructions for Windows, Download the installer. Klicka på Kör och följ instruktionerna.
 • Du måste även ändra några inställningar i din telefon. Det gör du genom att gå till telefonens hemskärm. Här klickar du på Inställningar, Program och bockar för rutan bredvid Okända källor.
 • Längst ned i menyn hittar du rubriken Utveckling. Klicka på denna och bocka för USB-felsökning och Håll aktiverad. Nu är telefonen redo att anslutas till datorn och du kan börja skapa en app.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.

Det här behöver du:

 • En Android-telefon och usb-drivrutiner till den.
 • Dator med Windows XP/Vista/7.
 • Webbläsaren Firefox 3.6, Safari 5.0, Chrome 4.0, IE 7 eller nyare versioner.
 • Java 6.0 installerat (kallas även Java 1.6).
 • Programmet App Inventor.
 • Bild och ljudfiler.


Det här lär du dig:

 • Hur du kommer igång med App Inventor.
 • Att skapa en enkel app som du kan köra på en Android-mobil.

Fotnot: Observera att skolan är enkel och snabb att komma igång med, men att det kräver mycket tid att skapa en bra app.