STEG FÖR STEG: PACKA IHOP OCH DISTRIBUERA


1. Packa ihop allt. Din ytterst enkla app är klar. Nu är det dags att packa ihop den till en så kallad apk-fil, en fil som går att köra på din Android-telefon. Längst upp i högra hörnet i App Inventor hittar du menyn Package for Phone. Välj Download to Connected Phone och filen packas ihop och laddas över till din mobil. Du hittar nu appen bland dina program på telefonen.


2. Sprid din app. Givetvis vill du sprida din app till andra. Tyvärr gör en begräsning att det du skapar i App Inventor inte kan publiceras i Android Market. Däremot kan du ladda ned filen till din dator, mejla den till vänner eller publicera den på en hemsida.

Välj Package to Phone, Download to this Computer. Välj apk-filen (i vårt exempel filen med namnet djurkul.apk). Mottagaren går till hemsidan där du har lagt upp filen med webbläsaren i sin Android-mobil, laddar ned och startar filen. Observera att mottagartelefonen måste godkänna appar som inte kommer från Market. Be dina mottagare gå in i Inställningar, Program och bocka för rutan bredvid Okända källor så funkar din app.


3. Lär dig mer. Det här var bara början. App Inventor har massvis med smarta finesser och gör det möjligt att göra betydligt mer avancerade appar än den vi gjort här.

Det bästa sättet att lära sig mer är att följa App Inventors steg för steg-skolor. De är på engelska men lätta att följa. Du hittar dem på appinventor.googlelabs.com/learn/tutorials. När du gått igenom dem är du väl rustad att skapa avancerade appar på egen hand.

Mejla gärna och berätta hur det har gått. Skicka ett mejl och en kort beskrivning till pcforalla@idg.se.
_______________________________________________________________

SÅ ENKELT FIXAR DU EN SMART NYHETSAPP
Har du exempelvis en blogg eller en sajt som du vill göra om till en app så finns det faktiskt gratistjänster som fixar det här riktigt smidigt. Här är tre bra exempel som alla har lätta steg för steg-instruktioner:

Appmakr. Låter dig skapa en app utifrån en sajt eller ett rss-flöde till Android, Iphone och Windows Phone 7. Du lägger till grafik (som ikon och startskärm) och har möjlighet att lägga till flikar, annonser med mer. Med de grundläggande funktionerna är appen gratis. appmakr.com

Appgeyser. Finns än så länge bara till Android. Är gratis och gör likande saker som Appmakr. www.appsgeyser.com

Ovi App Wizard. En tjänst Nokia nyligen släppt för att göra det enklare att göra appar till Symbian. På några minuter kan du förvandla exempelvis din blogg till en app som sedan kan distribueras på Ovistore. appwizard.ovi.com

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.

Det här behöver du:

  • En Android-telefon och usb-drivrutiner till den.
  • Dator med Windows XP/Vista/7.
  • Webbläsaren Firefox 3.6, Safari 5.0, Chrome 4.0, IE 7 eller nyare versioner.
  • Java 6.0 installerat (kallas även Java 1.6).
  • Programmet App Inventor.
  • Bild och ljudfiler.


Det här lär du dig:

  • Hur du kommer igång med App Inventor.
  • Att skapa en enkel app som du kan köra på en Android-mobil.

Fotnot: Observera att skolan är enkel och snabb att komma igång med, men att det kräver mycket tid att skapa en bra app.