Internt använder Facebook ett verktyg som kallas Faceweb för att utveckla mobila versioner av tjänsten i html5. Genom att satsa mer på html5 hoppas Facebook kunna erbjuda samma funktioner som finns i webbläsarversionen av tjänsten, även på mobiltelefoner.

– Anledningen till att vi är så laddade kring Faceweb är att det låter oss utveckla mobila versioner av webbplatsen som erbjuder precis samma funktioner som webbläsarversionen, säger Erick Tseng under mobilkonferensen Mobilize i går.

Enligt Erick Tseng ger html5 möjlighet att skapa interaktiva webbappar som inte längre kräver speciella program för olika plattformar. I dagsläget måste företaget utveckla specifika appar för exempelvis Android och Iphone.

Genom att skapa en funktionsrik plattform för tredjepartsutvecklare hoppas Facebook kunna öka användandet av tjänsten. Erick Tseng nämner att både HTC och Sony Ericsson använder Facebooks programmeringsgränssnitt för att integrera tjänsten i sina mobiltelefoner.

Han kunde dock inte svara på frågan om Apples Ios kommer att integreras med Facebook i framtiden. I den senaste testversionen av Ios 5 finns det endast integrerat stöd för Twitter, men inte Facebook.

– Jag tror det skulle bli en suverän kombination som jag hoppas kommer att inträffa, säger Erick Tseng.

Han ville dock inte avslöja när Facebook för Ipad planeras att släppas. Enligt tidigare rykten kommer appen att släppas i samband med Apples presentation av Iphone 5 den 4 oktober.