I den femte och sista delen i vår Office 2010-skola är det dags att gräva lite djupare i ett program som är aningen bortglömt, nämligen Onenote 2010. Det förtjänar lite extra uppmärksamhet då det är ett utmärkt verktyg för att samla information och idéer på en gemensam plats i din dator där du lätt kommer åt dem.

Du tycker kanske att Word eller Excel borde kunna fylla samma funktion, men om du hänger med här i vår guide kommer du att förstå varför det kan bara värt att använda just Onenote 2010.

För dig som aldrig har kört Onenote tidigare kan det vara på sin plats att gå igenom lite kort hur programmet fungerar. I princip kan du se på verktyget som ett digitalt anteckningsblock, och förutom att spara text hanterar det ljudklipp, filmklipp och bilder.

Sidorna i blocket går att dela ut till andra personer, vilket kommer väl till pass om du använder Onenote i exempelvis en samarbetsgrupp på jobbet eller i en förening.

När du startar programmet för första gången visas en enkel guide som ger dig lite enkla tips om hur du kommer igång. Guiden är lagrad i en egen anteckningsbok och representeras av en knapp ute i vänsterkanten. Där ser du också ett par andra anteckningsböcker för arbete och personligt bruk som du kan utgå ifrån om du vill.

I vårt fall har vi dock valt att börja från grunden med att skapa en helt ny anteckningsbok, och för att de andra ­böckerna inte ska vara i vägen är det en god idé att stänga dem. Högerklicka på respektive knapp och välj Stäng den här anteckningsboken.

Blanda text och bild
Gränssnittet i Onenote är uppbyggt på samma sätt som i övriga program i Office 2010-familjen. Därför är det lätt att räkna ut att du ska trycka på menyn Arkiv och välja Nytt för att skapa en ny anteckningsbok.

Som du kan se finns möjligheten att lagra boken på internet, i nätverket eller lokalt på din egen dator. För enkelhetens skull kan du välja det sistnämnda alternativet.

Skriv också in ett namn på boken, ange exakt var på datorn den ska lagras och tryck därefter på Skapa anteckningsbok. Vi har döpt vår exempelbok till Turkiet 2011 eftersom vi har tänkt visa hur Onenote kan användas för att samla fakta om en resa.

Din nyskapade anteckningsbok dyker nu upp i form av en egen knapp i vänsterspalten och till höger finns ett redigeringsfönster med en näst intill blank sida som är redo för att fyllas på med allehanda information. Till skillnad mot ­exempelvis Word kan du här helt fritt lägga in text, bilder och filmklipp utan att behöva bry dig om rader och andra begränsningar.


Rita fritt. Förutom att bara infoga färdiga bilder och objekt kan du även rita egna figurer av enklare snitt i programmet. Alla nödvändiga verktyg ligger under fliken Rita.

Förslagsvis börjar du med att ange en rubrik i den tomma rutan, och självklart finns det då alla möjligheter att styra över hur texten ska se ut. Om du högerklickar på texten visas en liten meny med de mest grundläggande textinställningarna. Du kan också markera texten och klicka på menyn Start för att få fram ytterligare alternativ såsom styckejustering och färdiga formatmallar.

Enkelt skapa avsnitt
Fortsätt nu med att fylla sidan med information. Börja med att klicka på valfri plats för att skapa en liten innehållsruta. Om du vill mata in text så är det bara att börja skriva. Tycker du att rutan är för liten tar du tag i kanterna med musen och drar ut den till en passande storlek. Vill du infoga en bild går du till menyn Infoga och klickar på Bild.

I samma meny hittar du också alternativ för att lägga in bland annat tabeller samt ljud och bild som du själv spelar in. Det sistnämnda kräver att du har installerat Directx 8.1 samt Windows Media Player 8 eller senare. Tråkigt nog går det inte att infoga färdiga video- eller ljudfiler, vilket kan tyckas vara lite märkligt.

Som du kan se i överkanten på sidan finns det en flik med namnet Nytt avsnitt 1. Högerklicka på fliken och välj Byt namn för att ge den första sidan ett mer passande namn. Om du vill skapa ytterligare flikar för att strukturera information är det bara att trycka på den lilla stjärnliknande symbolen som finns till höger om den första fliken, och under varje flik går det också att lägga till undersidor, vilket du fixar ute i högerspalten. Klicka där på Ny sida följt av Ny sida.

För att ge de nya sidorna ett namn måste du klicka dig in på respektive sida och fylla i en ny rubrik i den tomma rutan, ­precis som du gjorde när du matade in den allra första ­rubriken i din anteckningsbok.

Länka anteckningarna
Om du vill arbeta riktigt effektivt när du samlar in information för lagring i Onenote är det att rekommendera att använda den nya funktionen länkade anteckningar. Den gör att du snabbt kan göra anteckningar i ditt Onenote-dokument samtidigt som du använder Internet Explorer, Word, Powerpoint eller ett annat dokument i ­Onenote-formatet.

Den stora finessen är att dina anteckningar länkas ihop med det program som används för tillfället. Det låter kanske lite krångligt men du förstår snabbt hur det fungerar om du börjar testa funktionen på egen hand och provar dig fram.


Hjälplinjer. Känner du dig lite vilsen när du inte har några fasta linjer att gå efter? Dra då musen till menyn Visa, klicka på Linjering och välj vilken typ av linjer du vill använda.

För att aktivera länkade anteckningar börjar du med att klicka på menyn Granska och därefter trycker du på Länkade anteckningar. I den ruta som visas väljer du den plats i ditt Onenote-dokument där anteckningarna ska hamna. Tryck på OK och det kommer fram ett lite mindre Onenote-fönster i högerspalten. Starta nu något av de tidigare nämnda programmen och leta fram informationen du vill spara, och när du sedan gör anteckningar i Onenotes minifönster kommer du att märka att det skapas länkar i Onenote. Det här markeras med hjälp av tydliga klickbara symboler.

Dela med andra
När som helst kan du välja att dela ut en eller flera anteckningsböcker, antingen bara för att visa upp ett verk eller för att bjuda in någon till att redigera informationen. Börja med att trycka på Dela i verktygsfältet och välj därefter Dela den här anteckningsboken. I det fönster som då visas anger du i tur och ordning vilken bok som ska delas, om du vill dela den på webben eller på det lokala nätverket samt i vilken mapp den ska läggas. Den förstnämnda varianten kräver att du loggar in på Windows Live. Avsluta med att trycka på Dela anteckningsbok.

I samma meny hittar du också funktioner för att hålla koll på vilka eventuella ändringar som andra personer har gjort i ditt dokument. Tryck på Senaste redigeringar för att se alla förändringar eller tryck på Sök på författare om du vill se exakt vad som en viss person har lagt till eller justerat. Ett nytt fönster visas då i högerspalten, och genom att klicka i de två övre fälten går det att söka i olika delar av en anteckningsbok och sortera efter författare.

Hitta rätt i anteckningar
På lite längre sikt kommer du säkerligen att skapa en hel del anteckningsböcker i Onenote, och för att hitta rätt bland all information kan du med fördel dra nytta av programmets förhållandevis avancerade sökfält som finns längst upp till höger. Klicka där och skriv in valfri text, och sökresultaten visas sedan snyggt i prydligt i realtid i ett fönster som kommer fram under sökrutan (i samma fönster visas även alla de senaste sökningarna). Notera att sökträffarna markeras med gult direkt i redigeringsfönstret.

Genom att klicka på nedåt-pilen kan du ange om sökningarna ska utföras i samtliga anteckningsböcker eller enbart i enskilda avsnitt.

Det finns för övrigt två riktigt användbara tangentkombinationer för sökfunktionen. Tryck på Ctrl + E för att förflytta dig sekundsnabbt till sökfältet och utföra en standardsökning, eller tryck Ctrl + B för att enbart söka på den sida som är framme för tillfället.

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad
Program: Onenote 2010.
Tid: 45 minuter.

Det här behöver du:

  • Dator med Office 2010 i vilket Onenote finns.
  • Internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Skapa en ny ­anteckningsbok.
  • Formatera text och infoga bilder, ljudklipp med mera.
  • Lägg till flikar samt skapa undersidor.
  • Arbeta med länkade anteckningar.
  • Dela ut anteckningar till andra.
  • Söka i anteckningsböcker.
  • Använda webbversionen av Onenote.

Del 1: Word 2010
Lär dig snygga till dina ­dokument med de nya formateringseffekterna. Vi går igenom Smartart och enkel bildredigering direkt i Word 2010. (Du hittar länk till skolan längst ned i artikeln.)

Del 2: Excel 2010
Du får veta hur du förgyller din månadsbudget med snygga diagram. Resultatet är att du får bättre översikt över din ekonomi. (Den här skolan.)

Del 3: Powerpoint 2010
Så gör du för att bädda in videoklipp och redigera dessa direkt i Powerpoint. Vi visar även hur du kan komprimera klipp som tar för stor plats.

Del 4: Outlook 2010
I Outlook 2010 är det enklare än någonsin att hantera stora mängder e-post. I den här delen går vi igenom hur du utnyttjar detta på bästa sätt.

Del 5: Onenote 2010
Lär dig länka anteckningar som kopplar ihop Onenote med Internet Explorer. Vi tar också upp nyttan med webbversionen av Onenote. (Den här skolan.)