Ett år efter att Mozilla la ned planerna på införa så kallade tysta uppdateringar i Firefox 4 verkar det nu som om planerna är på tapeten igen. I dag är det endast Google Chrome som uppdaterar webbläsaren i tysthet utan att användaren behöver tänka på det.

Mozilla uppger att företaget inte försöker kopiera Chrome utan snarare hitta en lösning så att användarna uppdaterar sina webbläsare oftare.

– Tidigare har vi alltid varit väldigt försiktiga med att ändra saker och ting utan att användarna har kontroll över det. Nuförtiden begär användarna att vi uppdaterar webbläsaren i bakgrunden så att de slipper alla meddelanden om nya versioner, säger Mozillas styrelseordförande, Mitchell Baker.

Skillnaden mellan då och nu är enligt Mozilla den nya utgivningstakten på Firefox som trappats upp. Sedan några månader tillbaka släpps Firefox i en ny version var sjätte vecka.

– De flesta användare vill slippa tänka på programuppdateringar och olika versionsnummer. Som det är nu påminns de om detta var sjätte vecka, skriver Mozillas Brian Bondy i ett blogginlägg.

Enligt Mozilla har man nu som mål att införa tysta uppdateringar i Firefox 10 som kommer att släppa den 31 januari nästa år om allt går enligt planerna. När funktionen är implementerad kommer Firefox ladda ned uppdateringar i bakgrunden och sedan installera dem nästa gång webbläsaren startas.

Till skillnad från Chrome så kommer användarna att kunna stänga av de tysta uppdateringarna i Firefox, uppger Mozilla.

IDG News