Steve Jobs har just dött. Steve, som varit en förebild för hela it-världen. Som alltid gått sin egen väg, mestadels i uppförsbacke. Och som de senaste åren till slut fått sin upprättelse, sitt kvitto på framgång och sin välförtjänta världsdominans.

Steve Jobs är död.

Det enda jag hör folk i min närhet prata om just nu är denna världshändelse. Vilken annan it-kändis hade vi noterat på det här sättet. Bill Gates? Knappast. Svenske Skypeskaparen Niklas Zennström eller musuppfinnaren Håkan Lans? Förhoppningsvis… men knappast troligt. För Steve Jobs är allas vår hjälte. Även efter hans död.

Min första riktiga dator var en Mac. Min första riktiga smartphone var en Iphone. Min äldsta dotters första riktiga mp3-spelare var en Ipod. Min yngsta dotters första surfplatta var en Ipad.

Jag kan inte komma på någon annan tillverkare som hela familjen har samma relation till. Ja, utom möjligtvis Felix ketchup…

I början av 2000-talet publicerade PC för Alla en artikel om Apples uppgång och fall. Det såg dystert ut för företaget, och pengarna tog slut. Men som kineserna säger: Det är i motvind som draken lyfter. En plötslig revansch, ett par genialiska produkter – och självförtroendet kom åter över en natt!

Steve Jobs imperium Apple lär fortsätta att leva ett bra tag till, och med det även Steves ande. Hans ledarstil, hans kreativitet och hans envishet lär inte försvinna ur Apple-ledningen än på några år, även om det naturligtvis blir svårt för efterträdaren Tim Cook att leva upp till förväntningarna.

Steve Jobs är död, men kommer alltid att leva vidare i mitt minne.

Fredrik Agrén
Chefredaktör, PC för Alla.