Skillnaden på Windows 7 och föregångaren Windows Vista är enormt tydlig. Många har också upptäckt att det går att installera Windows 7 på äldre datorer, där det kan ersätta gamla hederliga Windows XP och till och med överträffa det.

Samtidigt kan vi konstatera att Windows 7 kräver en hel del resurser av datorn, ­särskilt om alla häftiga funktioner, extra glassigt utseende och fluffiga detaljer används.

Har du en riktig superdator spelar det förmodligen ingen större roll, men annars finns det en hel del möjligheter att bättra på prestanda med lite trimning här och där.

Tro inte på myterna
Först en liten varning: Trimningstips har funnits ända sedan Windows 95, och många av dem flyter fortfarande omkring på nätet och uppges fungera även för Windows 7. Så är inte alltid fallet. Tvärtom kan många av dem försämra eller till och med skada ­systemet. Orsaken är att ­Windows 7 på många sätt ­skiljer sig i uppbyggnad och funktion från sina föregångare.

Ett exempel är det mycket dåliga rådet att stänga av ­Windows sökindexering för att få fart på datorn. I själva verket är sökindexeringen gjord så att den bara arbetar när datorn i övrigt är sysslolös och det enda resultatet av att stänga av den är att sökningarna blir långsammare. Det gäller för övrigt alla operativsystem, inte bara Windows 7.

Andra tips du inte ska tro på är myterna om att stänga av QoS, rensa Prefetch-mappen eller att inaktivera skuggkopiering och systemåterställning.

Rätt drivrutiner
För att få systemet att prestera väl är rätt drivrutiner bland det allra viktigaste. Det gäller främst för kritiska komponenter som moderkort och grafikkort, men jaga gärna upp de färskaste drivrutinerna du kan hitta till all din hårdvara. Även en ny dator har hunnit stå på butikshyllan ett tag och behöver förmodligen uppdateras.

Har du gammal hårdvara som saknar drivrutiner till Windows 7? Prova då med sådana som är avsedda för Windows Vista. Systemen är tillräckligt lika för att det oftast ska fungera utmärkt.

Som standard är Windows Update inställt på att automatiskt installera de viktiga uppdateringarna, de som handlar om säkerhet. Men många av de uppdateringar som påverkar systemets prestanda rubriceras som valfria och du måste själv välja att installera dem. Så ta för vana att titta in på Windows Update emellanåt. Just när det gäller drivrutiner är dock de som presenteras av Microsoft ofta lite gamla och det brukar gå att hitta fräschare genom att leta själv.

Delade meningar
Att stänga av program som inte används är ett utmärkt sätt att ge Windows mer liv. Ett annat sätt är att stänga av tjänster som inte behövs. Det råder delade meningar om effektiviteten av detta, men det kan i alla fall inte skada. Vi visar båda metoderna steg för steg.

Andra bra sätt att göra ­Windows 7 snabbare är att installera mer minne och att ersätta systemdisken med en ssd-disk. Men då är vi inne på hårdvara och det är inte ett ämne för den här skolan.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.
Tid: 1 timme.

Det här behöver du:

  • En dator med Windows 7.
  • Ett usb-minne (om du vill köra Readyboost).

Det här lär du dig:

  • Att ta bort program och ­tjänster du inte behöver.
  • Hur du optimerar prestanda.
  • Smarta tips för att städa.
  • Så använder du Readyboost.