Skadlig kod börjar nu sprida sig allt snabbare bland mobiltelefoner och inte minst på Googles plattform, Android. Säkerhetsforskare varnar för en ny typ av annonser som försöker lura användarna att de måsta uppgradera sitt batteri.

skadliga annonser androidAnnonserna gör reklam för appar som bör installeras för att användarna ska kunna förbättra batteritiden på sin Androidtelefon. Apparna gör dock inget för att förbättra batteritiden, istället innehåller de en trojan som försöker stjäla personlig information, och i vissa fall, även luras på pengar.

I vissa fall krävs det inte ens att användaren behöver installera en app. En del annonser pekar till en webbplats som innehåller skadlig och kod och som kan starta nedladdningen av en app utan att användaren godkänner det.

– Dessa annonser går över gränsen. Det är en sak att annonsera för en värdelös app, det är en annan om de lurar eller skrämmer användarna till att installera appar de inte behöver, säger Andrew Brandt på säkerhetsföretaget Solera Networks.

Han varnar för en app som är speciellt farlig och som går under namnet Battery Doctor eller Battery Upgrade. Väl installerad samlar appen in användarens personliga information och skickar den till utvecklaren. Informationen kan sedan användas för att utföra ytterligare attacker.

Många av annonserna länkar även till olika webbplatser med instruktioner för hur användaren gör för att sänka säkerhetsinställningarna på telefonen, för att göra det enklare att installera batteriappen.

– Det råder ingen tvekan om att den här tekniken kan användas för att utföra långt elakare saker än att installera en värdelös batteriapp, säger Andrew Brandt.

De skadliga annonserna som visar reklam för batteriapparna visas i många av de populäraste spelen som exempelvis Scrabble från EA Mobile. När EA Mobile fick kännedom om annonserna har de tagits från spelet.

Enligt en rapport från säkerhetsföretaget McAfee ökade hotet mot Android med 76 procent under det senaste kvartalet jämfört med kvartalet innan. Antalet personer som drabbas är dock förhållandevis liten med totalt fem procent av alla Androidanvändare världen över.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Har du installerat appar som visat sig vara skumma?
Just nu
50% 50%