Processorer, ram-minne, hårddisk, grafikkort, usb, firewire... det är inte lätt för den som inte är inbiten entusiast att veta vad du egentligen behöver. Här är några saker du kan använda datorn till, och vad du ska tänka på före köpet.

Kontorsjobb och surf. Ett vanligt sätt att använda sin pc är att sitta med Word och Excel, samtidigt som man har en sex, sju webbläsarfönster öppna med Facebook, Flash-annonser, ett e-postprogram, ett par Messenger-chattar, ett Skype-samtal, en programuppdatering som laddas ned i bakgrunden och en virussökning som tuggar på. Så kan det se ut vare sig du jobbar eller bara slösurfar lite och kollar sociala medier ett par timmar på kvällen.

Här är det tre saker som snabbar upp det hela.

  • Du behöver ingen jättesnabb processor, men gärna en med många processorkärnor. Minst två, gärna fyra. Då kan de dela på de många arbetsuppgifterna utan att det blir trafikstockning.
  • Ett par gigabyte extra arbetsminne är också en god idé.
  • Slutligen tjänar du på att ha en ssd-disk. En liten som bara rymmer Windows och webbläsarens temporära bibliotek gör stor skillnad.

Film och musik. Att se på film på datorn eller koppla den till en tv via hdmi och ha som mediecenter i vardagsrummet kräver inte så mycket av processorn, grafikkortet eller hårddiskens hastighet. Så länge processorn och moderkortet är relativt nya.
I stället är det två andra saker som kostar extra i en mediedator. Du behöver rejält med lagringsplats. Hårddiskar är billiga, så satsa gärna på en extra terabyte eller två. Och så ska datorn vara tyst. Här behöver du lyssna efter själv innan du slår till, det är svårt att se på datorns specifikation.

Medieskapande. För fotoredigering, klippning, musikinspelning och produktion behöver du en snabb processor för att inte skapandet ska stanna av för seg teknik. Maxat grafikkort är inte lika viktigt, men ett som är lite bättre än det som är integrerat i processorn kan vara bra. Räkna också med att du behöver en stor hårddisk, speciellt om du jobbar med video. Har du råd är en ssd-disk där du lägger det projekt du jobbar mest med en riktigt bra idé.

Spel. Här är ett snabbt grafikkort A och O. Det är den komponent som jobbar hårdast när du spelar. Du behöver inte ha snabbast möjliga processor, även om den givetvis inte ska vara gammal och seg. Lite extra minne är heller inte fel. Tröttnar du på långa laddtider kan du skaffa en ssd-disk, men tänk på att du inte får plats med hur många spel som helst på den samtidigt.

Fler tips om vad du ska tänka på när du köper ny dator hittar du på pcforalla.se/kopguide.