Vad sägs om att få snabbare nätverk därhemma med en enkel dosa? Homeplug (eller powerline) är tekniken som fixar det. Det handlar om adaptrar som du pluggar in i ett vanligt vägguttag och som ger dig ett fast ­nätverk via dina vanliga elledningar. Du drar helt enkelt en nätverkssladd ­mellan adaptern och din router eller dator. Eller din skrivare, hårddiskvideo, eller lagringsserver.

Varför inte wifi?
Vad är vitsen med det här då? Många uppkopplade prylar går väl lika bra att ansluta till en trådlös åtkomstpunkt? Ja, wifi duger alldeles utmärkt för det mesta du gör på en vanlig pc eller en surfplatta. Och visst är det skönt att slippa jaga runt efter ett nätverksuttag och trassla med sladdar.

Samtidigt är wifi en begränsad teknik med en hel del nackdelar. För det första får du klart sämre bandbredd när du kör trådlöst. Ska många i familjen komma åt nätverket samtidigt och göra bandbredds-­krävande saker som att ladda ned stora filer eller strömma film blir det snabbt segt.

En annan viktig skillnad på wifi och en fast uppkoppling är att den trådlösa är ojämn. Hur snabb överföring du klarar från en dator till routern varierar rejält, och ofta blir det små pauser i överföringen när uppkopplingen bryts och måste återupptas igen, eller radiosignalen störs.

Bra för högupplöst film
Om du bara skickar mindre filer internt på nätverket eller surfar på webben så märker du inte av det här. Tekniken för filöver-föring, och webbprotokollet http är båda byggda för att hantera att det hackar lite i överföringen. Tar det en sekund eller två extra för att ladda en webbsida då och då går inte jorden under.

Samma sak sker om du strömmar film från webben, till exempel från Youtube eller en Play-kanal. Med den tekniken ­laddar du hem en stor del av filmen i förväg, så att du kan fortsätta spela även om det blir en paus i överföringen.

Men, vill du strömma film i hög kvalitet mellan hemmaservern, din dlna-kopplade tv och ett gäng datorer förväntar sig de ­systemen att kommunikationen är mycket mer störningsfri och förlåter inte alla de ojämnheter som ett trådlöst nätverk dras med. Om det då är alltför bökigt att dra riktiga nätverkskablar, ja det är just då Homeplug blir ett riktigt bra alternativ.

Ny, snabbare generation
Under året har det dykt upp en handfull homeplug-enheter som ska öka kapaciteten som går att skicka över elnätverket. Förut har vi sett 100-200 megabit per sekund, men nu ska den teoretiska ­maxhastigheten vara uppe i 500 megabit eller till och med för vissa pluggar 1 000 megabit.

Det här varierar dock en hel del beroende på kvaliteten på elledningarna, hur mycket annat som sitter inkopplat i närliggande uttag och olika saker som kan tänkas störa signalen, allt från byggmaterial till elektromagnetiska fält runt sådant som el-element. Men de nya snabbare pluggarna är också bättre på att få fram en tillräckligt bra hastighet vid sämre förhållanden. Och de är oftast mycket snabbare och stabilare än wifi.

Vi har testat fem startpaket för antingen 500 eller 1 000 megabit Homeplug. I dem får du två enheter. En till routern och en att sätta där du vill att signalen ska gå. Sedan går det lätt att köpa fler och koppla in. Det är förvånansvärt stor skillnad på pluggarna, och det gäller allt från prestanda till funktioner och användargränssnitt.

Så funkar det
Klicka för att se i stort format

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Vi bjöd in de tillverkare som hade 500 megabit eller 1 000 megabits nätverksdosor av typerna Homeplug och Powerline i sortimentet. Av dessa kunde alla utom två leverera enheter i tid till testet. Vi installerade pluggarna en och en på ett isolerat nätverk med en Netgear gigabitrouter och två bärbara pc med gigabit-nätverkskort. Pluggarna var fabriksnya eller återställdes till standardinställningar innan test. Hastighet och responstid mättes med programmet Iometer. Testet simulerar överföring av ett stort bibliotek filer av blandad storlek från en dator till den andra. Strömförbrukningen mättes med Klass II-klassad effektmätare.