Nu är det lättare än någonsin att gräva riktigt djupt i en personakt. Det innebär att exempelvis dina närmaste grannar som du bara byter några ord med vid brevlådan kanske vet betydligt mer om dig än du tror. Eller att personer du för en ­anonym tillvaro med på nätet egentligen vet var du bor. ­Läskigt, eller hur?

Uppgifter om dina skolbetyg, eventuella skulder, hur mycket du betalar i skatt och om du har blivit dömd för några brott är exempel på information om dig som finns i olika databaser.

Den så kallade offentlighetsprincipen som har skapats för att ge insyn i myndigheternas verksamhet medför också att många uppgifter om dig är tillgängliga för allmänheten. Tidigare var du i regel tvungen att besöka en myndighet eller åtminstone ringa ett samtal till densamma för att få ut minsta lilla personliga uppgift, men sedan vi klev in i interneteran har mer och mer information hittat ut på nätet.

Sociala nätverk avslöjar mycket
Bloggar, bilddagböcker och sociala nätverkssajter som exempelvis Facebook, Google+ och Twitter är en starkt bidragande orsak till att det också går att hitta en del bonusinformation som myndigheterna inte har någon koll på. Många lägger ut privata ­bilder och skriver detaljerat om sitt liv i offentliga bloggar utan att tänka på att alla i hela världen som har en internetansluten dator kan se det som publiceras.

Det finns mängder med andra sajter att botanisera bland för dig som vill göra efterforskningar om exempelvis grannar, vänner eller arbetskamrater, och för att visa hur pass lättillgänglig informationen är har vi valt ut tre personer i olika åldrar som vi har försökt hitta så mycket upp­gifter som möjligt om. För att inte avslöja personernas identiteter har vi valt att använda fingerade namn och i viss mån har vi även utelämnat vissa uppgifter.

Lätt skaffa kredituppgifter
Vi mjukstartade lite genom att göra det lätt för oss och välja en tjej med en namnkombination som visade sig vara unik i Sverige. Vi kan kalla henne för Sandra. Hon bor i ett samhälle i södra Sverige med cirka 15 000 invånare. Sandra hittades med hjälp av ­sajten Ratsit.se där det finns möjlighet att helt anonymt ta reda på grundläggande uppgifter om både personer och företag. Sajten skapade en hel del debatt för fyra år sedan när den helt gratis började lämnade ut kreditinformation om privatpersoner till anonyma personer, något som senare stoppades. Samma funktion finns även i dag, men numera krävs registrering och tjänsten kostar också en slant att använda.

Via Ratsit.se fick vi raskt fram att Sandra är född i januari 1990, adressen hon är ­skriven på, att hon är ogift samt att hon bor tillsammans med två andra personer som mest sannolikt är hennes föräldrar.

Tjänsten erbjuder även tre typer av ­personrapporter varav de två mest avancerade listar taxerad inkomst och eventuella anmärkningar. Vi valde att inte ta del av dessa eftersom vi enligt den nya kreditupplysningslagen som trädde i kraft 1 januari 2011 bara får göra en kreditupplysning på en privatperson om det finns ett legitimt behov.

En arbetsgivare kan till exempel ha ett behov av att kolla upp en person som är på väg att anställas om denne ska ha ett ekonomiskt ansvar. Det kan också finnas ett intresse av att kontrollera en person som du är på väg att göra affärer med. Numera skickas också alltid en kopia av kreditupplysningen till den person som blir kollad.

Sandras inkomst tog vi alltså inte reda på, men för den som vill ha fram den informationen finns den fullt tillgänglig på nätet. Sedan är det upp till var och en att bedöma om man har ett legitimt behov för att hämta fram uppgifter av det här slaget.