Surfplattor, netbook-datorer och smarta telefoner. Den senaste tiden har nästan alla tekniknyheter handlat om bärbara prylar, och många konsumenter anser att den stationära datorn är föråldrad. Men även om det finns gott om bärbara alternativ har den stationära datorn ett trumfkort: Ingen slår den när det gäller datorspel.

En ny stationär speldator är mer kraftfull än någon av spelkonsolerna. Pc-spel med Directx 11 ger fler detaljer än vad du får i motsvarande spel för Playstation, Xbox och Wii. Spelkonsolerna börjar helt enkelt bli gamla, och skillnaden märks extra tydligt för den som vill spela de nya grafikintensiva spelen.

Ett kraftfullt grafikkort är den viktigaste komponenten i en kraftfull speldator, och ett måste för att hantera den avancerade 3d-matematik och geometri som används för att ge spelen en realistisk känsla.

Vanliga skrivbordsdatorer har som regel ett integrerat grafikkort – det är hopbyggt med datorns moderkort – och för vanlig datoranvändning duger de bra. För en speldator krävs däremot ett separat grafikkort, och att installera det är inte speciellt svårt.

Inte bara för spel
Att välja rätt modell är däremot en ut­maning. Enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt finns över 1 700 olika grafikkort på marknaden. De flesta av dem är dock bara ­varianter på samma kort, och det centrala är ­vilken ­grafikprocessor de använder. Här finns det egentligen bara två tillverkare att hålla i minnet: ATI, som ägs av processor­tillverkaren AMD, och Nvidia. Båda släpper nya generationer grafikkort någon gång per år, och varje generation består av olika varianter i varierande prisklasser.

Varje ny generation grafikprocessorer betyder förstås en bättre spelupplevelse. Du kan spela med högre upplösning och de spektakulära effekterna blir ännu fler.

Du kan även njuta av bättre video, eftersom ett bra grafikkort är viktigt för hd-filmer. Sysslar du med foto- och video­redigering blir även det arbetet smidigare – och eftersom grafikkorten har hdmi- och dvi-portar får du bättre möjligheter att koppla tillbehör till din dator.

Oavsett vad du använder din dator till finns det grafikkort som passar dig och din plånbok, och vi har tittat närmare på
åtta nya modeller – med åtta nya grafikprocessorer.
l

Fakta

Testet har gjorts av Orestis Bastounis på vår brittiska syster­tidning PC Advisor. Han har valt ut åtta ­grafikkort med åtta olika grafikprocessorer från den senaste generationen.
Varje grafikkort testades i en dator med en Intel Core i5-2500K-processor klockad till 3,3 gigahertz, med ett Asus P8P67 Pro-moderkort och med fyra gigabyte ddr3-minne. Alla kort var uppdaterade med de senast tillgängliga driv­rutinerna för Windows 7 i 64-bitarsversionen.
Hastigheten mättes i tre spel: Battlefield: Bad Company 2, Crysis och ­Stalker: Call of Pripyat
(i grafiken redovisar vi värdena för day-läge).
I Crysis och Stalker användes ett fly-by test, som upprepar en del av ett spel flera gånger och sedan räknar ut ett genomsnittligt betyg. I Bad Company 2 mättes spelets första nivå.
När det var möjligt kördes varje spel i tre upplösningar: 1 280 x 1 024, 1 920 x 1 080 och 2 560 x 1 600 pixel.