PNY Geforce GTX 570
Kraftfulla PNY får guld

Det går att köpa nästan hur dyra ­grafikkort som helst, men om du vill ha ett bra kort till ett rimligt pris är PNY Geforce GTX 570 det bästa valet. Det klarar av alla spel du vill köra, både i dag och under det närmaste året.

Kortets prestanda imponerar: PNY Geforce GTX 570 har en hastighet på 732 megahertz, 480 stream-processorer och 1 280 megabyte minne. Resultatet blir en svindlande minnesbandbredd. För att göra det här möjligt kräver kortet mycket ström. Det använder två strömkontakter (adaptrar ingår), och minimi­rekommendationen är ett nätaggregat på 550 watt.

I våra speltester utklassade kortet värsta konkurrenten HIS Radeon HD 6970 i flera delar, trots att det senare kostar betydligt mer. När vi spelade Battlefield: Bad Company 2 med normal upplösning (1 280 x 1 024 pixel) kom vi exempelvis upp i 125 bildrutor per sekund (fps), vilket är åtta procent snabbare än HIS. Vid en högre upplösning (1 920 x 1 080 pixel) blev ledningen mindre: 90 fps jämfört med 88 fps.

Resultatet blev inte lika tydligt i Stalker: Call of Pripyat och Crysis – och i högre upplösningar var det HIS-kortet som tog hem segern. Det klarade till och med av Crysis i högsta upplösningen, vilket PNY-kortet misslyckades med.

Omdöme:
Trots att GTX 570 inte är det mest kraftfulla kortet i vårt test har det den bästa balansen mellan pris och prestanda. Med något bättre prestanda och ett lägre pris än den närmaste ATI-rivalen tycker vi det här är bästa köpet.


HIS Radeon HD 6970 Iceq Turbo
Högt pris drar ned betyget för HIS

HIS Radeon HD 6970 Iceq Turbo använder toppmodellen bland ATI:s grafikprocessorer, Radeon HD 6970. Trots det är kortet inte direkt jämförbart med Nvidias toppmodell Geforce GTX 580. ATI:s konstruktioner är som regel enklare och kostar ­mindre, och sett till pris och prestanda är kortet snarare jämförbart med Nvidias näst bästa modell Geforce GTX 570. Det visar sig också att toppstriden i vårt test står mellan just HIS Radeon HD 6970 Iceq Turbo och PNY Geforce GTX 570.

Tekniskt sett är det här ett fantastiskt kort, med hela 2,6 miljarder transistorer. HIS har redan från början valt att överklocka det, och kommer därför upp i en minneshastighet på 1,4 gigahertz. HIS har även försett det med en så kallad Iceq-kylare som består av fyra kopparrör som sticker ut från sidan av grafikkortet. ­Kylaren gör att kortet kan bli 23 grader svalare än ett standardkort, och det bör därför tåla ytterligare överklockning.

I speltester får kortet utmärkta prestandapoäng. Framför allt briljerar det när det gäller spel i den allra ­högsta upplösningen (2 560 x 1 600 pixel). Huvudkonkurrenten PNY Geforce
GTX 570 kunde inte slutföra detta test.

Omdöme:
HIS Radeon HD 6970 Iceq Turbo är inte det snabbaste grafikkortet i vårt test, men har en utmärkt balans mellan pris och prestanda. Det är nära att bli vinnare, men besegras på mållinjen av PNY Geforce GTX 570, som är billigare.


Asus Radeon HD 6670
Asus budgetkort saknar kraften

Asus Radeon HD 6670 använder ATI:s mest plånboksvänliga grafikprocessor. Det levereras med en gigabyte grafikminne, men tyvärr saknar kortet den processor­kraft som finns bland de dyrare konkurrenterna.

HD 6670 är kortare än övriga grafikkort från ATI. Det betyder att det lättare får plats i en kompakt datorlåda. Dessutom kräver det inte någon extra ström­kontakt från nätaggregatet utan alla kraft tas från moderkortet.

I våra tester fungerar kortet bra när vi väljer låga skärmupplösningar, men spelen blir ospelbara när vi ökar till 1 920 x 1 080 pixel. Trots det medel­måttiga testresultatet är det här inte något ointressant kort.

Det fungerar bra för äldre och mindre intensiva spel och dess kompakta storlek och låga pris gör det till ett prisvärt alternativ. Det är en värdefull uppgradering från ett integrerat grafikkort, och förbättrar datorn för vardagliga sysslor.


MSI R6870 Hawk
Propeller ökar MSI:s prestanda

ATI Radeon HD 6870 befinner sig i mitten, både när det gäller pris och prestanda – och MSI R6870 Hawk är ett av de grafikkort som använder den processorn.

MSI har lagt till nya funktioner och förbättrat några viktiga ­specifikationer. Det mest synliga exemplet är den ”propellerblads­kylare” som har monterats på för att ge mer luft till grafik­processorn.

MSI har också trimmat klockfrekvenser för bättre spel­prestanda, men kylaren gör även ytterligare trimning möjlig. Det går att justera minnet för en stabil och exakt överklockning via ett medföljande program. MSI R6870 kan därför kon­kurrera med Nvidias kraftfulla Geforce GTX 560 Ti.

Med ett pris på drygt 2 000 kronor är MSI R6870 Hawk en prisvärd uppgradering som väsentligt kan förbättra grafikprestandan även på lågpris­datorer. Det klarar dagens 3d-spel beundransvärt bra, däremot lär det få problem med framtida titlar.

Fakta

Testet har gjorts av Orestis Bastounis på vår brittiska syster­tidning PC Advisor. Han har valt ut åtta ­grafikkort med åtta olika grafikprocessorer från den senaste generationen.
Varje grafikkort testades i en dator med en Intel Core i5-2500K-processor klockad till 3,3 gigahertz, med ett Asus P8P67 Pro-moderkort och med fyra gigabyte ddr3-minne. Alla kort var uppdaterade med de senast tillgängliga driv­rutinerna för Windows 7 i 64-bitarsversionen.
Hastigheten mättes i tre spel: Battlefield: Bad Company 2, Crysis och ­Stalker: Call of Pripyat
(i grafiken redovisar vi värdena för day-läge).
I Crysis och Stalker användes ett fly-by test, som upprepar en del av ett spel flera gånger och sedan räknar ut ett genomsnittligt betyg. I Bad Company 2 mättes spelets första nivå.
När det var möjligt kördes varje spel i tre upplösningar: 1 280 x 1 024, 1 920 x 1 080 och 2 560 x 1 600 pixel.