Tänk på det här när du köper grafikkort

Om du inte har en skärm med full hd (1 920 x 1 080 pixel) är det onödigt att skaffa ett kort som klarar extra hög upplösning. I så fall kan du välja ett billigare kort som fungerar bra vid lägre upplösningar.

Du behöver en processor och ett moderkort som kan hänga med ditt grafikkort, och det krävs minst fyra gigabyte internminne. Om du har en dator med dåliga specifikationer är det bättre att köpa ett billigare ­grafikkort och i stället använda ­pengarna för att uppgradera datorn.

Du hittar aktuella tester och guider till grafikkort och andra komponenter på vår entusiastsajt PC för Alla Extreme (extreme.pcforalla.se).

12 begrepp att greppa

Directx.
Samlingsnamn för ett bibliotek av multimedieeffekter som används vid programmering av spel. Senaste heter Directx 11.

Dvi. Digital visual interface är den vanligaste anslutningen från grafikkortet till skärmen.

Fps. Frames per second (bilder per sekund) anger hur ofta skärmbilden upp­dateras. Ju högre värde desto större chans att spelet får bra flyt och inte blir hackigt.

Gddr. Graphics double data rate är en ­minnestyp som är speciellt framtagen för grafikkort. Generellt sett är gddr snabbare än motsvarande ddr i datorn.

Gpu. Graphics processing unit är ett annat namn för grafikkortets processor.

Hdmi. High-definition multimedia interface är en högupplöst digital anslutning som bland annat används av tv-apparater. En fördel är att hdmi för över både bild och ljud.

Pci express. Peripheral component ­interconnect express är den vanligaste anslutningen för grafikkort på moderkortet.

Ramdac. Random access memory digital-to-analog converter. En krets som finns inbyggd i grafikkorten. Den omvandlar digital information till analog, så att skärmen kan uppdateras oftare, och ökar därmed prestanda.

Rop. Raster operations pipeline (eller
render output unit) mäter förmågan till 3d-acceleration i grafikkortet.

Stream-processor. Komponent som hjälper grafikkortets processor med beräkningar.

Texture-enhet. Texture unit. Förmågan att rotera och ändra storlek på en bildkomponent.

Överklocka. Genom att öka grafikkortets minnes- och processorhastighet går det att få lite bättre prestanda.

Fakta

Testet har gjorts av Orestis Bastounis på vår brittiska syster­tidning PC Advisor. Han har valt ut åtta ­grafikkort med åtta olika grafikprocessorer från den senaste generationen.
Varje grafikkort testades i en dator med en Intel Core i5-2500K-processor klockad till 3,3 gigahertz, med ett Asus P8P67 Pro-moderkort och med fyra gigabyte ddr3-minne. Alla kort var uppdaterade med de senast tillgängliga driv­rutinerna för Windows 7 i 64-bitarsversionen.
Hastigheten mättes i tre spel: Battlefield: Bad Company 2, Crysis och ­Stalker: Call of Pripyat
(i grafiken redovisar vi värdena för day-läge).
I Crysis och Stalker användes ett fly-by test, som upprepar en del av ett spel flera gånger och sedan räknar ut ett genomsnittligt betyg. I Bad Company 2 mättes spelets första nivå.
När det var möjligt kördes varje spel i tre upplösningar: 1 280 x 1 024, 1 920 x 1 080 och 2 560 x 1 600 pixel.