DEL 1:
Skaffa Google-konton till alla familjemedlemmar

För att du ska kunna göra en smart familjekalender måste alla familjemedlemmar ha varsitt Google-konto. Har de redan konton till Google-tjänster som Picasa, Youtube, Gmail eller Google Reader är det smart att använda samma för Google Kalender. Så här gör du för att fixa ett kalenderkonto.


1. Gå till kalendern. Börja med att skriva in adressen www.google.com/calendar i webbläsaren.


2. Fylleriövning. Har du redan ett Google-konto fyller du i dina användaruppgifter och loggar in. Har du inte ett konto, klickar du på Skapa ett konto. Det är också det här alternativet du väljer om du ska fixa nya konton åt familjemedlemmarna. Se då till att du själv är utloggad först.

3. Smidigast med Gmail. Fyll i uppgifterna i formuläret. Det är viktigt att du anger en korrekt mejladress och att det inte är en mejladress du tidigare kopplat till ett Google-konto. Har inte alla familjemedlemmar egna mejladresser måste du alltså först skapa sådana. Smidigast är att skaffa ett via Googles egna mejltjänst Gmail. När du skaffar ett Gmail-konto får du nämligen ett Google-konto på samma gång. Gå till gmail.com och välj Skapa konto. Processen ser ungefär ut som till vänster och när du är klar väljer du bara Kalender från listen med tjänster överst i webbläsarfönstret.

4. Svårknäckt lösenord. Under e-postadress får du välja ­lösenord. Tänk på att välja ett starkt lösenord med både ­bokstäver och siffror. Att få sitt Google-konto hackat är inte kul.

Låt rutan Fortsätt vara inloggad vara ikryssad om du sitter på en dator som bara du har tillgång till. Rutan om du accepterar Aktivera Webbhistorik får du ta ställning till själv. Det påverkar inte din ­kalenderupplevelse att kryssa ur den här rutan.


5. Namn och nummer. Längre ned på sidan fyller du i namn, samt födelsedatum (ej obligatoriskt), samt en ordverifiering. Slutligen läser du igenom och godkänner användarvillkoren och klickar på Jag godkänner. Skapa mitt konto.

6. En gång för var och en. Upprepa proceduren så att alla familje­medlemmar har varsitt konto. Har alla varsin dator är det ­smidigast att göra proceduren på rätt dator och ha rutan Fortsätt att vara inloggad ikryssad. Tänkte du använda en surfplatta som gemensam kalender (se nästa sida), bör du också skapa ett separat familjekonto till denna.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Google.
Tid: 30 minuter (beroende på hur stor familj du har).

Det här lär du dig:

  • Skapa en kalender för alla familjens medlemmar, samt hur du använder kalendern.

Det här behöver du:

  • Helst en internetuppkopplad dator eller mobiltelefon per familjemedlem, samt varsitt Google-konto. (En surfplatta gör upplevelsen ännu bättre.)