DEL 2:
Skapa och dela ut kalendrar


1. Ställ in kalendern. Har du skapat ett nytt konto och går in på Google Kalender möts du av en helt blank kalendervecka. Det första du bör göra är att gå in i Inställningar och se till att kalendern är Sverigeanpassad. Klicka på kugghjulet i högra hörnet. Välj inställningar för kalender.


Under fliken Allmänt gör du dina inställningar. Du kan till exempel ändra så att veckan börjar på måndag i stället för söndag. En kul finess är att fylla i var du bor och få väderprognosen inritad i kalendern (se där, något inte väggalmanackan klarar …).


2. Flera kalendrar. Varje kalenderkonto har en grundkalender som skapas automatiskt. Du kan även skapa nya kalendrar. Vi rekommenderar att du har olika kalendrar för olika målgrupper. Du kanske vill ha en kalender som är mer privat och en kalender som du vill dela med dig av till resten av familjen. Dina kalendrar hittar du i vänsterspalten. Klicka på Mina kalendrar så får du fram listan. Klicka på Lägg till.


3. Dela ut din ”officiella kalender”. Du kommer till en sida där det räcker med att fylla i kalenderns namn. Kryssa inte i rutan Gör denna kalender offentlig, om du inte vill att hela världen ska veta vad du gör. Däremot ska du dela ut kalendern till dina familjemedlemmar. Ska du dela ut till pappa skriver du i mejladressen till pappa (den mejladress som han har kopplat till sitt Google-konto) och klickar på Lägg till person. I rullgardinsmenyn till höger väljer du vilken behörighet som personen ska ha. Det finns fyra nivåer(tre är intressanta för oss). Grunden är Se alla uppgifter och händelser. Den kan alla medlemmar ha. Göra ändringar och ­hantera delning är högsta nivån och den bör ägaren ha, men också föräldrarna om barnet inte själv hanterar kontot. Till sist har vi Göra ändringar i händelser, en vettig lägstanivå för föräldrarna. När du är klar klickar du på Skapa kalender, och kalendern dyker upp i vänsterspalten under standardkalendern.


Varje gång du skapar en händelse i kalendern och väljer den ut-delade kalendern från listan (i det här fallet Vannas kalender), visas händelsen i alla övriga familjemedlemmars kalendrar.

4. Skapa en gemensam kalender. Familjer gör väldigt mycket tillsammans. Därför är det smart att också skapa en gemensam kalender som alla har tillgång till. Har du skapat ett familjekonto ­bygger du den gemensamma kalendern från det kontot. När du gjort den gemensamma kalendern kan du fundera över hur du vill dela ut rättigheterna. Är barnen stora och ansvarsfulla är det kanske inte så dumt att alla har möjlighet att redigera den gemensamma kalendern.


5. Så lägger du till en aktivitet. För att lägga till en aktivitet i kalendern behöver du bara klicka på rätt plats i kalendern och skriva in aktiviteten samt välja från rullgardinsmenyn vilken kalender du vill lägga in den i. Klicka på Skapa ­händelse. Vill du flytta aktiviteten? Dra och släpp den till ny plats.


Väljer du Redigera händelsedetaljer får du fler alternativ.
Du kan exempelvis lägga till påminnelser samt ändra så att aktivteter upprepas eller pågår under längre tid.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Google.
Tid: 30 minuter (beroende på hur stor familj du har).

Det här lär du dig:

  • Skapa en kalender för alla familjens medlemmar, samt hur du använder kalendern.

Det här behöver du:

  • Helst en internetuppkopplad dator eller mobiltelefon per familjemedlem, samt varsitt Google-konto. (En surfplatta gör upplevelsen ännu bättre.)