DEL 3:
Förvandla plattan till en kökskalender

Gör du proceduren ovan med alla familjemedlemmars konton har ni nu en familjekalender med en gemensam kalender och en kalender för varje familjemedlem. Du kan kolla den i datorn, och i mobilen, men hur är det i köket? Kanske kommer ni att sakna kökskalendern som ger den där översikten vid köksbordet?

Lösningen är antingen en bärbar dator som du ställer på köksbänken, eller varför inte en surfplatta som du precis som almanackan kan hänga på väggen. Då kan du smidigt hålla koll på din kalender, men också surfa, kolla recept, webb-tv och en massa andra saker. Här är två alternativ:

Android bra för kalendrar
Operativsystemet Android för mobiler och surfplattor är utvecklat av Google. Inte konstigt att det fungerar fint med Google Kalender. Gå in i Inställningar, Konton och synkronisering, Lägg till Konto och välj Google. Sedan är det bara att följa instruktionerna. När kontot är tillagt går du in i surfplattans kalenderapp och ser din familjekalender med alla kalendrar. Hur kalendern ser ut varierar.

Nedan ser du hur den ser ut i HTC:s ­surfplattor. Vill du ha ett annat utseende finns det andra kalenderappar att ladda ned från ­Market, och vill du ha webbversionen kan du precis som på Ipad surfa in på kalender i webbläsaren.


Så blir Ipad en almanacka

Apples surfplatta Ipad fungerar utmärkt som köksalmanacka. Du bör dock inte använda Apples inbyggda kalender till din familjekalender eftersom den bara klarar av att visa en Google-kalender i taget, du får med andra ord inte med alla familjemedlemmarnas kalendrar. Det smidigaste sättet är faktiskt ­
att använda kalendern via webbläsaren Safari och lägga en direktlänk på din Ipads startsida.

Gör så här:


1. Surfa in på www.google.com/calendar och logga in med familjekontot du skaffat. Låt rutan Fortsätt vara inloggad vara ikryssad.


2. Peka på symbolen till ­vänster om adressfältet och välj sedan alternativet Lägg till på hemskärmen från menyn som dyker upp.


3. Skriv in vad genvägen ska heta och peta därefter på alternativet Lägg till.


4. Håll fingret på ikonen tills ikonerna börjar darra på det där sättet som är typiskt för Ipad.


5. Peka på kalenderikonen. Dra den till dockningslisten längst ned och tryck på hemknappen. Nu har du en direktknapp till din familjekalender!

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Google.
Tid: 30 minuter (beroende på hur stor familj du har).

Det här lär du dig:

  • Skapa en kalender för alla familjens medlemmar, samt hur du använder kalendern.

Det här behöver du:

  • Helst en internetuppkopplad dator eller mobiltelefon per familjemedlem, samt varsitt Google-konto. (En surfplatta gör upplevelsen ännu bättre.)