Fula gubben som vi varnades för som barn lurar inte längre bakom täta buskar eller i mörka trapphus. Han är på internet i stället. Där söker han sig till sajter där barn samlas för att spana efter offer. Han nästlar sig ända in i barn­kammaren och även om han inte är fysiskt på plats är det han utsätter barnen för via nätet både obehagligt och brottsligt.

Det han ägnar sig åt kallas grooming och definieras juridiskt som vuxnas ­kontakt med barn i sexuellt syfte. ­Groomingmannen har siktet inställt på barn, men den mest utsatta gruppen är flickor i åldern 12 till 15.
– Det är framför allt flickor i den åldern som ägnar mycket tid åt att kommunicera på nätet. Dessutom är de på barns vis naiva och där med mer lättmanipulerade, säger Jörgen Lindeberg, kriminalinspektör på Rikskriminalpolisen och verksam på it-brottsenheten med inriktning på sexuella övergrepp mot barn.

Han och hans kollegor har med stöd av bland annat en databas kartlagt groomarnas aktiviteter på internet. Databasen startades den 1 januari 2010 och under förra året identifierades 40 män. I år har hittills 28 kartlagts. Samtliga 68 har begått ­sexuella övergrepp mot barn. Genom kartläggningen känner polisen dessutom till ytterligare 523 personer som kontaktar barn i syfte att begå sexualbrott eller som redan har gjort det. Med den här kartläggningen i ryggen konstaterar Jörgen Lindeberg att groomarna beter sig förvånansvärt lika i sin jakt på barn.

Framstår som skenbart ofarliga

– Vissa går rakt på sak. De klampar in i barnens tillhåll på nätet och deklarerar öppet att de är ute efter sex. Men en stor grupp agerar väldigt förslaget och med stor uthållighet för att snärja barnen, säger han.

De groomingmän som är mest förslagna skapar flera falska användaridentiteter. I bland utger de sig för att vara barn, i bland vuxna. De växlar mellan manliga och kvinnliga identiteter. I sin förklädnad chattar de sedan med barnen och de kan låta bekantskapen pågå under lång tid för att invagga barnet i trygghet. De blir bästa kompisar på nätet. De flesta håller kontakten med mängder av barn samtidigt.
– Det är lätt att få kontakt med barn när man utger sig för att vara jämngammal. Barn och ungdomar vill dessutom ha så många vänner som möjligt på internet och låter sig gärna ”addas” (läggas till som vän). De är dessutom öppenhjärtiga och berättar gärna om sig själva, säger Jörgen Lindeberg.

Genom att låta bekantskapen pågå under en längre tid får de som sysslar med ­grooming möjligheter att skapa sig en klar bild av det barn han har tagit sikte på. Via samtalen skaffar han sig kunskap om familj, kompisar, skola och intresse.

Låtsas uppfylla drömmar

Målet är att hitta en svag punkt hos barnet som oftast är en flicka. Har hon modelldrömmar råkar han känna en fotograf. ­Drömmer hon om en häst har han plötsligt en ­kompis med eget stall.

Det ger honom också en möjlighet att byta från sin fejkade barnidentitet till en lika falsk vuxenidentitet. Via den jämngamla användaridentiteten lotsar han över flickan till sin vuxna identitet som fotograf. Samtidigt ber han barnet att byta arena och fortsätta samtalet i ett chattforum, gärna Windows Live ­Messenger. Vissa groomare försöker få till en träff med barnet direkt, men det vanligaste är att han vill prata snusk eller försöka förmå barnet att utföra sexuella aktiviteter framför webbkameran.

Ibland är det fråga om muntlig manipulation. Att en modefotograf ber en flicka som vill bli modell att klä av sig framför webbkameran för att avgöra om hon är tillräckligt snygg kan ju låta logiskt i barnets öron. I bland mutar han dem med pengar. I bland hotar han.

Olyckliga är lätta offer

– De lättaste offren är de svaga barnen, de som inte blir bekräftade och som suktar efter uppmärksamhet. En flicka med modelldrömmar som har en mamma som super och en pappa som inte bryr sig är lättare att snärja än den som kommer från ett tryggt hem, säger Jörgen Lindeberg.

Helena Meyer jobbar på Fryshuset i Stockholm. Hon är aktiv inom det som kallas för Nätvandrarna och som är ­Fryshusets verksamhet på internet. Hon har samma bild som Rikskriminalpolisen av vilka barn och ungdomar som oftast råkar illa ut på nätet.
– Många av dem har ett riskbeteende sedan tidigare. De testar gränser. Risken är större att det går överstyr på internet för det barn som redan innan missköter skolan, röker, dricker eller lever gränslöst på andra sätt.

Även pojkar

De flesta barn råkar inte illa ut på nätet. Men det är en arena där många har upplevt sexuella närmanden från obekanta personer. I rapporten Vuxnas sexuella kontakter med barn via Internet som gavs ut av Brotts-förebyggande rådet (Brå) 2007 säger cirka 30 procent av ungdomarna att de under det senaste året har upplevt någon form av sexuell kontakt från en obekant person som de trodde var vuxen. I de flesta fall hade kontakten skett via internet.

Flickor var drabbade i större utsträckning än pojkar, 48 respektive 28 procent. I Medierådets rapport Unga & Medier 2010 säger 21 procent av ungdomarna mellan 12 och 16 år att de har talat sex med någon på nätet. Av undersökningen framgår inte vem som har tagit initiativ till kontakten och om det var frivilligt eller inte. Jörgen Lindeberg hoppas att man är på väg att bryta trenden med sexuella brott mot barn på nätet.

– Genom vår kartläggning av groomingmännen har vi lyckats identifiera och sätta fast ganska många. Vi har också bättre koll på dem som begår brott. En viss förskjutning i barnens vanor sker dessutom nu när många rör sig över till Facebook. Där är det svårare för groomarna att komma åt barn. Men den här sortens skurkar söker sig alltid till platser där barn samlas. Det är tyvärr en realitet.
l

Fakta

Det är sedan 1 juli 2009 brottsligt att som vuxen kontakta ett barn i sexuellt syfte. Om så sker, eller om du misstänker att så är fallet, ska du dels kontakta sajten där kontakten skedde, dels kontakta polisen. Du kan välja att kontakta din lokala polismyndighet eller Rikskriminalen direkt på childabuse@rkp.police.se.