Du har precis skaffat en splitterny surfplatta, och så länge du sitter hemma där du har ett nätverk fungerar den fantastiskt. Du kan kolla mejlen och Facebook. Du kan titta på webb-tv och lyssna på musik. Din kalender och att göra-lista uppdateras i bakgrunden och du får hela tiden aktuella väder­prognoser och nyhetsuppdateringar.
Kort sagt: Surfplattan klarar precis det du hade tänkt dig att den skulle göra.

Glatt tar du den med dig till ditt favoritkafé, men upptäcker till din fasa att det inte finns någon trådlös uppkoppling. Plötsligt har nästan alla smarta tjänster och appar slutat fungera.
Surfplattan är som bekant byggd för att ständigt vara uppkopplad, och plattan blir ganska meningslös utan surf.

Välj en 3g-platta

Lösningen på problemet är att välja en modell som även har 3g-stöd. Du kan då använda den även på platser där det saknas wifi. Ungefär en tredjedel av alla surfplattor har i dag stöd för 3g, och en handfull av dem klarar även av röstsamtal.

Förutsättningen för att du ska kunna 3g-surfa är att du har fått ett sim-kort från en mobiloperatör. Du kan tyvärr som regel inte använda din vanliga dongel, utan du måste stoppa in kortet direkt i surfplattan.

Det finns en rad olika abonnemang, och du kan själv välja vilket som passar dig bäst. Eftersom surfplattan befinner sig någonstans i gränslandet mellan dator och telefon går det lika bra med ett abonnemang/kontantkort för mobilt bredband som för
mobiltelefon.

Det som styr ditt val är hur du tänker använda din surfplatta. Vill du kunna använda den för att såväl surfa som ringa och skicka sms är du hänvisad till mobiltelefon-lösningarna eftersom varken abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband har stöd för röstsamtal. Har du däremot en surfplatta utan röstmöjligheter kan du välja vad som helst.

Den stora frågan är hur mycket du tänker använda den, och prisskillnaden är stor. I tabellen nedan guidar vi till de tolv billigaste abonnemangen just nu, och till höger kan du se vad som är bäst val för fyra olika surftyper.
l

Fakta

Vi plockade fram 25 olika typanvändare för surfplattor utifrån hur mycket de surfar och ringer. Med hjälp av de bägge prisjämförelsetjänsterna Telepriskollen (www.telepriskollen.se) och Pricerunner (www.pricerunner.se) har vi sedan tagit reda på vilka operatör som har de billigaste alternativen. Vi har bara räknat på sådana som saknar bindningstid. I tabellen nedan ser du de abonnemang som blev billigast – och till höger visar vi exempel på fyra av våra typanvändare.

Fotnot. PTS:s tjänst Telepriskollen finns inte längre kvar.