Vilken sorts surfare är du?

Vera Wifi
Vera använder nästan alltid surfplattan hemma eller på jobbet – och där har hon trådlöst nätverk. När hon är på resande fot letar hon upp ett kafé med wifi.
Någon enstaka gång behöver Vera tillgång till surf via mobilnätet. Det hon vill göra då är att kolla mejlen och Facebook – eller surfa till någon enkel informationssida. Hon förbrukar därför bara någon megabyte per månad.
Billigaste valet: Comviq Smart 169.


Staffan Stugsurfare

Staffan använder nästan alltid sin surfplatta där han har tillgång till trådlöst internet. Både hemma och på jobbet surfar han via en trådlös router.
Men Staffan har även en ­sommarstuga, och när han är där vill han ha en vettig uppkopplingshastighet.
Billigaste valet: 3bredband kontant eller Comviq Surf Mobilt Bredband.


Ulrika Uppkopplad
Ulrika är ofta på resande fot, och hon orkar inte leta upp några trådlösa surf­zoner. Hon vill alltid ha tillgång till snabbt internet, utan att tänka på hur mycket hon surfar.
Surfplattan är ett självklart sällskap, och hon är beredd att betala. Däremot är hon ingen extremanvändare. Hon för­brukar aldrig mer än fem gigabyte i månaden.
Billigaste valet: Universal Mobilt Bredband Turbo 6.


Tora Telefon

Tora vill inte bara kunna surfa utan även ringa och skicka sms. Hon har därför köpt en surfplatta som klarar av såväl internet som traditionell telefoni. Toras behov är relativt små. Hon ringer ett tvåminuterssamtal och skickar tre sms per dag (”lite” enligt Telepriskollen). Även hennes internetbehov är relativt begränsat: runt fem megabyte i månaden.
Billigaste valet: Ludo Gul.

Fakta

Vi plockade fram 25 olika typanvändare för surfplattor utifrån hur mycket de surfar och ringer. Med hjälp av de bägge prisjämförelsetjänsterna Telepriskollen (www.telepriskollen.se) och Pricerunner (www.pricerunner.se) har vi sedan tagit reda på vilka operatör som har de billigaste alternativen. Vi har bara räknat på sådana som saknar bindningstid. I tabellen nedan ser du de abonnemang som blev billigast – och till höger visar vi exempel på fyra av våra typanvändare.

Fotnot. PTS:s tjänst Telepriskollen finns inte längre kvar.