Hackade lösenord, stulna kreditkortsnummer och kapade mobilabonnemang. Allt det riskerar du att råka ut för om du inte tar fasta på säkerhetshoten mot din smarta mobil.
Som datoranvändare är vi vana vid Windows-uppdateringar för att täppa till nya säkerhetshål, att hålla webbläsaren färsk och att ha ett bra virusskydd på datorn. Flertalet av oss har också lärt sig säkerhetskopiera viktiga filer och inställningar. De flesta glömmer dock helt bort säkerheten i sin smartphone, trots att riskerna ökar där.
Än är faran inte lika stor för virus- och hackerattacker som på pc-sidan, men det betyder inte att du ska strunta i att skydda dig. Får du in skadlig kod i luren kan konsekvenserna bli allvarliga.
Telefonen lockar hackaren
I en smartphone har du saker som inte alla har i sin pc, till exempel komplett kontaktlista till ett stort antal vänner, kollegor och bekanta. Du har inloggningsuppgifter till mejl, webbtjänster och app-butiken, privata meddelanden på sms och samtalsloggar som du inte vill att andra ska få ta del av. För att inte tala om alla foton och filmer från mobilkameran.
En risk med din smartphone är just att den är en telefon. Det innebär att den har ett sim-kort som är direkt kopplad till en betaltjänst - ditt kontaktkort eller ditt abonnemang. Ett illvilligt virus och ett oaktsamt beteende från användarens sida och din telefon kan utnyttjas för att skicka dyra sms eller ringa upp betalnummer. Eller, precis som på en pc, sniffa upp kreditkortsnummer om du använder det i telefonen (till exempel när du köper appar).
Det vanligaste sättet du får in skadlig kod i din smartphone är genom appar som inte är så oskyldiga som de ser ut att vara.
I oktober upptäcktes till exempel en Android-app som skulle dra ned på batteriförbrukningen, men som i själva verket spionerade på användaren. Det här är vanligare på Android än på Iphone, eftersom Android Market inte har samma strikta kontroll av program. Du har också möjligheten att ladda hem och installera appar direkt från webben. Andra mobilvirus sprids via till exempel bluetooth eller precis som på pc-sidan som bifogade fler i e-post.
Inte bara virus
Det kanske viktigaste är själva telefonen, som är en liten sak som det är lätt att tappa kontrollen över. En dyr smartphone är ett hett byte för ficktjuvar och väskryckare, och det är fortfarande lika lätt att råka förlägga en eller att den glider ut fickan av misstag. Då står du där utan telefon, utan abonnemanget och utan all den värdefulla information som du lagrat i den.
Att skydda sig på en smartphone skiljer sig inte mycket från hur du skyddar dig på en bärbar dator. Se till att du har ett bra antivirus med senaste uppdateringarna och sök igenom systemet regelbundet. Se till att obehöriga inte kommer in i telefonen.
Sist men inte minst, gör backup på allt du är rädd att förlora. l
Innehållsförteckning
Apparna valdes ut med följande krav: tillgänglig för Android 2.1 till 2.3, med virusskydd och minst två extra säkerhetsfunktioner, samt menyspråk på svenska. Vi testade inte Iphone-appar, då virushotet är lägre för Ios och programpaketen färre.
Programmen installerades på en Motorola Atrix smartphone med Android 2.3. Två appar som fejkar virus användes, Antivirus Testvirus och Eicar Anti-virus Test. Samtliga virusskydd hittade och åtgärdade de medvetna infektionerna. Sedan bedömdes apparnas gränssnitt och funktioner. Därefter användes varje program i ett dygn för att se om appen störde övriga processer. Vi märkte bara av en något kortare batteritid, men skillnaden var inom en felmarginal på fem procent och därför inget som påverkar betygen.