5 virusskydd som säkrar din smartphone

Det har funnits antivirus till smartphone ända sedan de första Windows Mobile- och Symbian-telefonerna dök upp. Nu när Android och Iphone är de dominerande systemen och användningen fullständigt har exploderat har flera av de stora säkerhetsföretagen på pc-sidan också storsatsat på detta.

Vi har synat fem av dessa virusskydd, som även gör andra saker, som att ge dig en chans att skydda en stulen eller borttappad mobil. Kanske till och med få tillbaka den. Vissa har också andra funktioner som är nyttiga för vissa användare.

De program vi valt ut är de vi hittade som har svenskspråkigt gränssnitt. Vi tycker att det är en viktig sak, eftersom dator-säkerhet ofta handlar om att användaren ska ha ett säkert beteende. Då är det viktigt att informationen är så tydlig och lättbegriplig som möjligt för alla användare.


Bullguard Internet Security 10
Bullguard skyddar barnen

I Bullguards säkerhetsapp syns bara tre funktioner. Det mesta gör du nämligen inte i appen utan i en kontrollpanel på Bullguards webb. Där kan du styra desto fler saker. Du har stöldskydd med alla funktioner du kan tänkas behöva. Du kan bli varnad om någon byter sim-kort i telefonen, låsa telefonen på distans, låsa den och sätta igång ett irriterande larm, rensa minnet, samt spåra telefonen med gps. Larmet är också nyttigt om du försöker hitta luren i ett stökigt rum.

Bullguard har ett avancerat föräldraskydd, som kan varna föräldrarna om barnen använder telefonen till något de inte borde, med gps-spårning, övervakning av nyckelord i sms och på webben, oönskade telefonnummer med mera. Sist men inte minst kan du på internet se samtalsloggar, ­sms-historik, uppdateringar av fotoalbum och annan liknande aktivitet. Ovärderligt om du till exempel glömt luren någonstans och vill se vem som sökt dig.
Gränssnittet är inte vackert, varken på webben eller i appen, och här och där kunde det göras tydligare. På det hela taget är det ändå riktigt bra.

Plus. Många funktioner. Bra fjärråtkomst. Intressanta föräldrafunktioner.
Minus. Inte helt användar-vänligt. Ingen brandvägg eller nummerblockerare för Android.

(7 av 10)


F-secure Internet Security
F-secure sms-skyddar

Till skillnad från de andra apparna finns inte F-secures på Android Market, så du måste ändra en inställning i telefonen för att den ska gå att installera. Efter installation möter du ett snyggt program med tydlig vägledning till vad du kan göra och vad som händer.

Här finns skydd mot skadlig kod och stöldskyddsfunktioner som hos Bullguard. Men inget webbgränssnitt. I stället kontrollerar du en försvunnen lur med sms som du skickar från en kompis telefon. Du väljer själv vilka lurar som är betrodda, och sedan kan de skicka kommandon för låsning, spårning och så vidare. Koordinater kommer tillbaka som sms.

F-secure har en föräldrakontroll, men här handlar det om ett filter som blockerar olämpligt innehåll i olika kategorier som sex, våld, spel och så vidare. Hur den känner igen detta finns det ingen information om. Slutligen får du en funktion som gör webbsurfning säkrare, varnar för sajter som vill komma åt dina lösenord, samt ökända osäkra adresser.

Plus. Snyggt. Lättanvänt. Smart surfläge.
Minus. Ingen backup. Något omständlig att spärra med sms.

 (6 av 10)

Obs! Sedan detta test gjordes har F-secure gjort en större uppdatering av appen med nya funktioner. Nu har appen även stöd för Android 3, sms- och samtalsblockering, fler funktioner i föräldrakontrollen och molnbaserad ryktesskanning. Ett webbgränssnitt med stöldskyddsfunktioner skall även öppnas innan årsskiftet, enligt F-secure. 


Kaspersky Mobile Security 9
Kaspersky kan kryptera

Kaspersky var ett av de första säkerhetsföretagen med Android-app och var även tidiga med antivirus för andra mobila system. Deras Android-app hör till de mer funktionsfyllda, med några funktioner som de andra inte har. Du kan kryptera filer och mappar, dölja samtal och sms från utvalda nummer i loggar och meddelandearkiv, blockera oönskade data-anslutningar, samt spärra samtal och sms från utvalda nummer.

Samtidigt saknar den vissa funktioner. Vi hittar inget sätt att få telefonen att spela upp larmljud (finns det är instruktionerna för knapphändiga), här finns ingen backupfunktion och ingen säkerhetskontroll av webbsidor.

Stöldskydd sköts precis som för F-secure med sms. Men allt som allt är det väldigt kompetent och kan vara ett bra val för företaget, där framför allt krypteringen kan bli en värdefull funktion.
Gränssnittet är mycket redigt och informationsrikt. Möjligen för mastigt för dig som bara vill ­installera och känna dig trygg.

Plus. Flera smarta funktioner. Mycket matnyttig ­information.
Minus. Saknar backup. Inte helt smidigt stöldskydd.

(


Mcafee Mobile Security
Revansch för Mcafee

Numera Intel-ägda Mcafee får ofta kritik i tester av säkerhets-paket för pc, men här är deras erbjudande riktigt bra. Inte nog med att de är billigare än konkurrenterna med upp till en hundring, deras app är också både funktionsrik och riktigt väl ­utformad. Det enda den egentligen saknar är föräldrakontroll, så den här appen är för dig som vill ha bästa möjliga säkerhet för egen del och inte något för oroliga anhöriga.

Här får du både många funktioner och val direkt i mobilen och ett snyggt och professionellt webbgränssnitt för fjärrstyrning av låsning, säkerhetskopiering, gps-spårning med mera. Det går även ut en varning via e-post eller sms om telefonen skulle byta sim-kort. Du kan lista säkra sim-kort som den inte varnar för om du har olika, till exempel för utlandet.

En annan smart funktion är att programmet påminner om saker utanför appen som du kan göra för att göra luren säkrare, som att slå på skärmlås, ändra certifikat-inställningar med mera.

Plus. Många funktioner. Användarvänligt. Bra webbgränssnitt.
Minus. Ingen föräldrakontroll.

 (8 av 10)


Myandroid Protection
Magert, Myandroid!

Myandroid är ett säkerhetspaket från företaget Mymobile Security, som inte finns på pc-sidan utan specialiserar sig på smartphone.
Appen har samma grund-­läggande funktioner som konkurrenterna. Du får virus- och trojanskydd, samt stöldskydd med ­fjärrlåsning, spårning, minnes-rensning och larm.

Fjärrstyrningen av appen sköts via sms från en kompis telefon som du anger när du konfigurerar tjänsten. Hit skickas också en varning vid sim-byte.

Den enda övriga funktionen är möjligheten att säkerhetskopiera kontaktboken, men tyvärr inget annat innehåll på telefonen, som sms och foton.

Myandroid Protection kan inte mycket, men den gör vad den kan bra och gränssnittet är stiligt, pedagogiskt och lättarbetat.
Tillverkaren hävdar att appen använder ovanligt lite system-resurser och inte drar så mycket på batteriet. Vi kan dock inte se att den är bättre eller sämre på den punkten än konkurrenterna.

Plus. Snyggt och ­användarvänligt. Bra instruktioner.
Minus. Inte särskilt många funktioner.

(5 av 10)

Fakta

Apparna valdes ut med följande krav: tillgänglig för Android 2.1 till 2.3, med virusskydd och minst två extra säkerhetsfunktioner, samt menyspråk på svenska. Vi testade inte Iphone-appar, då virushotet är lägre för Ios och programpaketen färre.
Programmen installerades på en Motorola Atrix smartphone med Android 2.3. Två appar som fejkar virus användes, Antivirus Testvirus och Eicar Anti-virus Test. Samtliga virusskydd hittade och åtgärdade de medvetna infektionerna. Sedan bedömdes apparnas gränssnitt och funktioner. Därefter användes varje program i ett dygn för att se om appen störde övriga processer. Vi märkte bara av en något kortare batteritid, men skillnaden var inom en felmarginal på fem procent och därför inget som påverkar betygen.