Fakta om programmen och vad de kan göra

Klicka på tabellen för att se i stort format

Annorlunda skydd för surfplattor

Några av säkerhetsföretagen har även appar för att skydda surfplattor. Men om du inte har sim-kort och mobilt bredband i plattan har du inte samma hotbild (svårare att utnyttja den för att stjäla dina pengar) och sämre möjligheter att skydda den vid stöld (eftersom de funktionerna kräver sms). Därför begränsas säkerhets-paketen till virusskydd, surffilter och säkerhetskopiering.

Vår testvinnare från Mcafee finns också för surfplattor med Android 3. Det är samma app till samma pris, men endast de funktioner som din platta kan hantera är tillgängliga.

Fakta

Apparna valdes ut med följande krav: tillgänglig för Android 2.1 till 2.3, med virusskydd och minst två extra säkerhetsfunktioner, samt menyspråk på svenska. Vi testade inte Iphone-appar, då virushotet är lägre för Ios och programpaketen färre.
Programmen installerades på en Motorola Atrix smartphone med Android 2.3. Två appar som fejkar virus användes, Antivirus Testvirus och Eicar Anti-virus Test. Samtliga virusskydd hittade och åtgärdade de medvetna infektionerna. Sedan bedömdes apparnas gränssnitt och funktioner. Därefter användes varje program i ett dygn för att se om appen störde övriga processer. Vi märkte bara av en något kortare batteritid, men skillnaden var inom en felmarginal på fem procent och därför inget som påverkar betygen.