1. Hur startar jag PC för Allas cd-skiva?

Att använda Månadens cd är lätt. Stoppa bara in skivan i datorn och vänta en liten stund så dyker det upp en ruta som säger Välkommen till PC för Allas cd. Genom att läsa användarvillkoren och klicka på Ja, jag godkänner kommer du till skivans menyprogram.

Beroende på din dators inställningar kan den reagera på lite andra sätt:

Om det dyker upp en ruta som heter Spela upp automatiskt ska du klicka du på Kör pfacd.exe.

Skulle ingenting hända klickar du på Windows Start-knapp (längst ned till vänster), väljer Dator och letar upp cd-skivan. Den heter ofta DVD-RW-enhet (E:), och den har som regel en PC för Alla-logga intill sig. Dubbelklicka på den!

Om du i stället skulle få fram en lista över filerna på cd:n dubbelklickar du på filen som heter pfacd.exe.


2. Hur hittar jag på cd:n?

När du har öppnat cd-skivans menyprogram ser du ett urval av innehållet på skivan. Klicka på den blå länken för att hamna på rätt avdelning. Hittar du inte det du söker kan du klicka på Allt innehåll på cd:n (A) eller använda flikarna (B) som visar vilken kategori det handlar om.

I anslutning till varje program ser du en kort beskrivning av vad det gör (C). Du kan även se pris (D), språk (E) och vad som krävs av din dator (F). Vill du veta mer kan du klicka på Besök hemsidan (G). Då hamnar du på programtillverkarens hemsida med mer information.

3. Hur installerar jag ett program från cd:n?

Vill du installera något klickar du på Starta (H) för att sätta igång ett installationsprogram. De ser olika ut från tillverkare till tillverkare, men de är nästan alltid upplagda som steg för steg-guider. Du får alltså se en kort beskrivning och går vidare genom att klicka på Nästa (eller något likande). Som regel kan du välja det förvalda alternativet.

Att installera en så kallad fullversion kan vara lite krångligare. En fullversion är ett program som egentligen kostar pengar men som PC för Allas läsare får utan kostnad. Ofta krävs att du registrerar dig för att det ska fungera. Instruktioner hittar du både i tidningen och under programbeskrivningen på cd:n.

TIPS: Söker du efter ett gammalt program kan du klicka på Filsökaren (I). Du kan då söka efter titeln på program som vi kan ha haft på tidigare skivor.

4. Hur tar jag bort ett program?

Om du skulle tröttna på ett program är det viktigt att du avinstallerar det på rätt sätt. Det gäller oavsett om programmet kommer från PC för Allas cd-skiva eller från något annat ställe.

Du får absolut inte leta upp programfilen och kasta den i Papperskorgen. Gör du det kan din dator börja krångla. Det du ska göra är i stället att klicka på Start-knappen och välja Kontrollpanelen, Program, Avinstallera ett program (kan också heta Lägg till eller ta bort ett program).

Nu ser du en lista över de program du har på din dator. Klicka på det du vill ta bort välj Avinstallera.

TIPS: Precis som vid installationen är det programtillverkarna som har gjort avinstallationsprogrammen. De kan med andra ord se ut på lite olika sätt.


5. Jag har fått en ny mejladress. Hur gör jag för att läsa mina mejl?

Det finns två olika sätt att läsa mejl: Via webbläsaren eller via ett mejlprogram. Att använda webbläsaren är enklast. Du surfar då till din mejltjänsts sajt (se rutan till höger) och loggar in.

Föredrar du att använda ett mejlprogram som Windows Live Mail är det lite krångligare. Har du inte redan programmet på din hårddisk måste du installera det genom att gå in på explore.live.com/windows-live-mail, klicka på Hämta, Kör och följa instruktionerna.

Öppna sedan programmet och klicka på fliken Konton, E-post. Fyll i E-postadress, Lösenord och Ditt namn. Bekräfta med Nästa.
Om du har tur är det här allt du behöver göra. Om du klickar på Start-fliken kan du nu klicka på E-postmeddelande för att skriva ett mejl.

Fungerar det inte kan du manuellt behöva ange pop- och smtp-server och serverportnummer. Den här informationen får du från den som har gett dig din mejl (oftast din internetoperatör).
Du fyller i uppgifterna genom att högerklicka på Windows Live Mail-fliken längst upp till vänster och välja Alternativ, E-postkonton. Klicka på det konto du lade till och välj Egenskaper.
Under Servrar fyller du i namnet på servrarna, användarnamn och lösenord. Gå sedan till Avancerat och se till att det står rätt serverportnummer. Här kan du också välja om du vill att mejlen ska ligga kvar på servern när du har hämtat hem dem till Windows Live Mail.

TIPS: Vill du veta mer? I vår Windows Live-skola kan du läsa mer om hur du kan använda mejlprogrammet på bästa sätt. Adressen är pcforalla.se/livemail.

Här hittar du din webbmejl

Bredbandsbolaget: www.bredbandsbolaget.se/webmail
Gmail: www.gmail.com
Hotmail: www.hotmail.com
Spray: www.spray.se/mail
Tele2: webmail.tele2.se
Telia: webmail.telia.com
Yahoo: mail.yahoo.com

Fakta

Alla som har minst en 12-nummersprenumeration på PC för Alla får fri telefonsupport från Datakompisen, som har öppet 9-22 varje dag. Telefon 0771-451 451.
Begränsningen är tre samtal per månad och max tio minuter per samtal. Du hittar mer information om hur du gör på pcforalla.se/bonus.
Är du inte Bonus-prenumerant på PC för Alla kan du ändå ringa, men då kostar det pengar. Du ringer då 0900-10 11 800, och samtalet kostar då 19:90 kronor per minut.