windows xp tappar mot windows 7

Anledningen till att Windows XP tappar i allt snabbare takt beror troligtvis på att Microsofts budskap gått fram och att det är dags att pensionera det tio år gamla operativsystemet.

I juli påminde Microsoft sina kunder att support på Windows XP kommer att upphöra om mindre än tre år. Dessutom valde företaget att slopa stödet för Windows XP i webbläsaren IE9 som släpptes tidigare i år.

Enligt analysföretaget Gartner Research har cirka tio procent av alla företag inga planerar på att uppgradera till Windows 7.

– Vi uppskattar att tio procent av alla företaget är klara med att uppgradera till Windows 7 och 55 procent förbereder sig för det. 25 procent har precis startat och tio procent har inga planer alls, säger Michael Silver på Gartner Research.

Enligt Michael Silver så finns det väldigt små chanser till att Microsoft skulle förlänga supporten på Windows XP efter april 2014. Han tror heller inte att företag vill använda ett operativsystem som inte erbjuder några säkerhetsuppdateringar. Han anser därför att företag borde planera för en uppgradering redan nu.

Enligt Net Applications har Windows Vista fortfarande en marknadsandel på 8,9 procent, ned med en procentenhet under de tre senaste månaderna. När Vista var som störst i oktober 2009 hade det operativsystemet en marknadsandel på 19,1 procent.

IDG News

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning