Samsung Galaxy Tab 8.9 är ännu en i Tab-familjen som lägger sig lite under storebrorsan på 10.1 tum i skärmstorlek, men behåller det mesta i prestandaväg. Skärmen är alltså på 8,9 tum och håller samma höga kvalitet som den större versionen. Drar du upp ljusstyrkan på max är den riktigt bra med ordentligt hög betraktningsvinkel och klara färger.

Ställer du däremot in ljusstyrkan på automatiskt tenderar den i vårt tycke att vara lite för mörk under dagarna då det är ljust i rummet. Reflektioner syns också i skärmen, men det stör inte speciellt mycket. Fast den blir väldigt lätt flottig, något som alla surfplattor – och telefoner – lider av. En putsduk rekommenderas.

Samsung Galaxy Tab 8.9

Dubbelkärnig processor

Prestanda är också väldigt bra. Den dubbelkärniga processorn och Tegra 2-chipsetet gör den rapp i pekfunktionen, men det är till och från lagg i gränssnittet. Av någon anledning fixar det till sig efter en stund och flyter på bättre. Vi misstänker att det har mycket med programmen att göra, och hoppas förstås att Android 4, även kallat Ice Cream Sandwich, kommer till den här plattan snart.

Precis som hos alla plattor eller telefoner med Tegra 2-plattformen klarar den här inte av vilka högupplösta filmer som helst. Nedladdade mkv-filer hackar om de inte är kodade enligt en viss mkv-profil. Du kan koda om filer, men det är bökigt och tidskrävande. Däremot fungerar lågupplösta filer som en dröm, och Tab 8.9 är en riktigt bra mediespelare även om vi saknar ett stöd för att kunna ställa den på ett bord.

Bra storlek för en surfplatta
Storleksmässigt är Galaxy Tab 8.9 förstås mindre än 10.1-modellen, och något mindre än en Ipad 2. Men tjockleken är densamma som hos en Ipad. Eftersom skärmupplösningen är den samma som på 10.1-modellen är det ingen skillnad på appar eller hur mycket text du får plats med, däremot blir förstås texten något mindre eftersom den måste tryckas ihop på en mindre yta. Men storleken är riktigt bra och 8,9 tum känns som ett klockrent format för en surfplatta, faktiskt bättre än 10,1.

Samsung Galaxy Tab 8.9
Slimmat. Samsung Galaxy Tab 8.9 är 8,6 millimeter tjock och väger 465 gram.

Plattan känns rejäl och stabil. Det finns förutom laddkontakt och plats för sim-kort inget annat att stoppa in, så du kan alltså inte heller bygga ut minnet. Vissa av Samsungs egna appar kräver att du har ett simkort installerat för att användas, men det finns också en version utan inbyggt simkort för dig som bara kommer använda den hemma.

Sämre batteri men samma batteritid
Den enda skillnaden jämfört med 10.1-modellen (förutom skärmstorlek) är batteriet som i Tab 8.9 är något mindre. Till viss del tas det igen på att skärmen är mindre och därför kräver mindre batteri, och efter en full laddning kan den ligga i flera dagar utan att batteriet tar slut. Vid hård användning blir driftstiden förstås kortare, men du får utan problem ut ett par, tre dagars normal användning utan att behöva ladda.

Priset på den här modellen är i princip samma som för 10.1-versionen, vilket kan tyckas konstigt eftersom du får en större skärm för bara ett par hundralappar extra. Men det är faktiskt ingen nämnvärd skillnad i upplevelse de två skärmstorlekarna emellan, och det som gör att prisskillnaden känns motiverad är att Samsung inte har kompromissat på övriga detaljer. Vi föredrar faktiskt den här storleken framför 10.1 eftersom den är smidigare.

Galaxy Tab 8.9 är en av de bästa Android-plattorna du kan få tag på idag. Men den har fortfarande en bit kvar innan den helt och fullt konkurrerar med Ipad i smidigt och snabbt gränssnitt. Vi hoppas att Android 4 kommer lösa även den biten. Hårdvarumässigt är den redan bättre.

Samsung Galaxy Tab 8.9
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Processor: Dubbelkärning processor på 1 gigahertz, Tegra 2.
Minne: 16 MB.
Skärm: 8,9 tum, kapacitiv pekskärm, 1 280 x 800 pixel.
Kamera: 3,2 megapixel.
Övrigt: Gps, wlan, 3g.
Operativsystem: Android 3.0.
Storlek: 23,1 x 25,8 x 0,9 cm.
Vikt: 465 g
Cikapris: 5 000 kr

Plus: Bra ljusstark skärm. Lagom stort format.
Minus: Går inte att bygga ut minnet. Stundtals segt gränssnitt.
Betyg:  (9 av 10)

Fakta

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Processor: Dubbelkärning processor på 1 gigahertz, Tegra 2.
Minne: 16 MB.
Skärm: 8,9 tum, kapacitiv pekskärm, 1 280 x 800 pixel.
Kamera: 3,2 megapixel.
Övrigt: Gps, wlan, 3g.
Operativsystem: Android 3.0.
Storlek: 23,1 x 25,8 x 0,9 cm.
Vikt: 465 g
Cirkapris: 5 000 kr

Plus:
Bra ljusstark skärm. Lagom stort format.
Minus: Går inte att bygga ut minnet. Stundtals segt gränssnitt.
Betyg:  (9 av 10)