Det finns många olika typer av datormöss som är byggda för att motverka musarm, men de har alla en sak gemensamt; de byter ut den arbetsställning du normalt har när du hanterar en datormus mot en ny och mer ergonomiskt önskvärd.

Penclic har tagit fasta på att det sätt du håller i och hanterar en penna är bättre för handen och handleden än ett vanligt musgrepp. Du har den normalt närmare kroppen, du kan hålla handen i ett mer naturligt vertikalt läge, och du kan använda fingrarna för finmotorik. De har helt enkelt tagit en liten optisk datormus och monterat en penna ovanpå den.

Samma kontroller, nytt grepp
Du greppar pennan som om du skulle skriva och för sedan runt musen som vanligt. På pennan sitter också ett antal knappar, en stor som ger vänsterklick, två mindre som ger höger- och mittenklick och två extra på sidan som navigerar fram och tillbaka i utforskaren, webbläsare med mera. Nedtill på musen, framför pennan, finns dessutom ett rullhjul.

Muskontrollen är förvånansvärt god. Pennan sitter i ett kulfäste, så du kan själv välja vinkel. Den känns gedigen att hålla i med skönt matt yta, och det tar inte många minuter förrän det känns lika naturligt som med gammaldags musen.

Knepiga knappar
Knapparna är en annan femma. Så länge du bara behöver vänsterklicka så funkar det fint. Men övriga knappar är bökiga att komma åt. Du tvingas byta grepp på pennan och riskerar då att slinta iväg med pekaren. Rullhjulet har samma problem. Peta på det och muspekaren far iväg åt alla möjliga håll.

Pencilic Mouse kan säkert hjälpa dig som är i riskzonen för att få musarmsproblem. Den har visserligen sina egna problem, men är å andra sidan inte så fasligt dyr jämfört med många andra ergonomiska musalterantiv. Är du på jakt efter något sådant kan den vara värd ett försök.

Penclic Mouse R2
Tillverkare: Penclic, www.penclic.se
Gränssnitt: Usb-mottagare.
Trådlös kommunikation: Rf till mottagaren, räckvidd cirka 5 meter.
Musteknik: Laser.
Upplösning: Upp till 2 400 dpi.
Knappar: 5 plus rullhjul.
Batteri: Aaa, laddningsbart via mikro usb.
Systemkrav: Dator med usb, Windows XP (sp2), Vista, 7 eller Mac OS X 10.11.4 eller senare
Storlek: 4,3 x 6,1 x 13,7 cm.
Vikt: 49 gram.
Garanti: 2 år.
Cirkapris: 650 kronor.

Plus: God muskontroll. Bekvämt grepp.
Minus: Svårt att nå vissa knappar och rullhjulet.
Betyg:  (6 av 10)