I ett blogginlägg på Adobes webbplats meddelade företaget igår att man kommer att lägga ned utvecklingen av Flash för mobila enheter. Istället kommer Adobe att satsa på html5 som sedan en tid tillbaka har varit ett alternativ för Flash, speciellt på Apples Ios-produkter.

– Html5 stöds nu på de allra flesta mobila enheter, och i vissa fall det enda som fungerar på vissa produkter. Det gör html5 till den bästa lösningen för att skapa och implementera innehåll för webbläsare på mobila plattformar, skriver Adobes chef för interaktiva utveckling, Danny Winokur, i ett blogginlägg.

David Wadhwani som är chef för digitala medier på Adobe uppger att html5 är inte bara är bra för Adobe, men för kunderna och hela industrin.

– Webbvideo och spel kommer att använda html5 på både mobiltelefoner, surfplattor och pc-datorer. Övergången kommer att ta tid och det kommer inte att ske över en natt, säger David Wadhwani.

Reaktionerna bland användarna har varit mestadels positiva då det i framtiden inte kommer att krävas ett speciellt insticksprogram för att uppleva interaktivt innehåll, något som Flash kräver.

Bland utvecklarna var reaktionerna blandade. Vissa utvecklare välkomnade Adobes beslut medan andra var kritiska.

– Det här var ett dåligt beslut av Adobe. De flesta innehållsleverantörer av ljud och video är nöjda med att använda Flash, säger Mike Vitale på Talkpoint Communications.

Enligt Jack Gold på analysföretaget J. Gold Associates är Adobes beslut ett erkännande att det har varit för krångligt och dyrt att underhålla Flash på så många olika mobila plattformar, som Android, Blackberry och andra.

Apples tidigare vd, Steve Jobs, kritiserade Adobe för att Flash var en säkerhetsrisk och drog ned för mycket på batterikraften på mobila enheter. Apple beslutade att bojkotta Flash på samtliga iOS-enheter, något som skapade ett ordkrig mellan de båda företagen.

IDG News