Det finns inte många Windows Phone 7-telefoner på marknaden. En av anledningarna är förstås att operativsystemet är nytt och inte lika etablerat. Ett annat att version 7.5, som innehåller svenskt språkstöd samt ger svenskar åtkomst till Windows Marketplace släpptes alldeles nyligen.

Men Microsoft ställer också ganska höga grundkrav på hårdvaran hos Windows Phone 7-telefoner vilket gör att tillverkarna inte kan särskilja sig så mycket. Det är helt enkelt svårt att ta fram en budgetnalle med det här operativsystemet.

HTC Titan är förvisso ingen budgetmobil, men du får en hel del för pengarna. Eller vad sägs om en skärm på hela 4,7 tum? Den är av super lcd-typ och samma skärm som vi hittar i bland annat HTC Desire S. Upplösningen 800 x480 är i lägsta laget för en så pass stor skärm. Det fungerar, men storleken gör att pixlarna blir större. Ljusstyrkan är det däremot inget fel på alls, och svärtan är riktigt bra. Färgerna är också väldigt naturtroget återgivna och skärmen tillhör utan tvekan toppklassen.

Stadigt bygge
Konstruktionen är riktigt stabil. Hela bakstycket går att ta loss för att sätta i simkort och batteri. Hårdvarumässigt hittar vi knappar för volym, kamera och strömbrytare, och under skärmen sitter de vanliga tre knapparna som krävs på en Windows Phone 7-telefon: bakåt, Windows-tangenten och sök. De här knapparna är av pektyp och i ärlighetens namn föredrar vi fysiska knappar såsom vi hittar på exempelvis Samsung Omnia 7 och LG Optimus 7.

Operativsystemet är som sagt Windows Phone 7.5 med kodnamnet Mango. Telefonen har svenska menyer såväl som svenskt tangentbord. Men för att särskilja sig har HTC bland annat slängt in tjänsten HTC Watch som gör att du kan hyra eller köpa filmer och titta på. Men det fungerade inte under testperioden för vår del, vi fick nöja oss med att se på trailrar.

Desto roligare är appen Fotoförbättrare. Det är en app som låter dig välja bilder från galleriet, som du sedan kan lägga på effekter och dela med dig av. I Mango ska även appar få direkt tillgång till kameran, något som tidigare inte har varit tillåtet. Tyvärr kan inte HTC:s app hantera det.

Bra överblick i Mango
I övrigt är gränssnittet riktigt bra. Det är lätt att konfigurera sociala nätverk som Facebook, och du kan få en riktigt bra överblick av dina kontakter och samla all information på samma ställe. Windows Phone 7 gör det bästa jobbet av alla plattformar att presentera sociala nätverk på snyggast sätt.

Kameran har en upplösning på 8 megapixlar. Den gör ett ganska bra jobb, och med dubbla blixtar blir bilderna okej i mörker också. När vi tar bilder i skarpt solljus tenderar detaljer tyvärr att fräta ut.

På det stora hela är HTC Titan en riktigt trevlig telefon. Den känns spontant inte som en konsumenttelefon utan mer som en modell företaget köper in, i synnerhet som du får en fantastisk integration med en Exchangeserver, Office och andra Microsoft-program.


HTC Titan

Tillverkare: HTC, www.htc.com
Band: 850/900/1800/1900.
Skärm: 4,7 tum Super-lcd, kapacitiv, 480 x 800 pixel.
Taltid: 6,5 timmar.
Passningstid: 460 timmar.
Minne: 16 GB, 512 MB ram.
Kamera: 8 megapixel, 720p videoinspelning, dubbla led-blixtar.
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio.
Processor: Qualcomm MSM8255 1,5 GHz.
Operativsystem: Windows Phone 7.5.
Storlek: 13,1 x 7,1 x 1 cm.
Vikt: 160 g.
Cirkapris: 5 400 kronor.

Plus: Skärmen. Gedigen konstruktion. Office-funktionerna.
Minus: Priset.
Betyg:  (7 av 10)