Något som skapar stort huvudbry och förvirring bland många datoranvändare är hur man ska gå till väga för att flytta program, inställningar, filer och annat viktigt från en gammal till en ny dator. Det märks inte minst om man tittar på de vanligaste frågorna på olika support­forum. Flytten behöver dock inte vara så krånglig om du bara håller huvudet kallt och bryter ned arbetet i flera små steg.

Häng med i vår guide för att lära dig vad som är viktigast att tänka på och vilka verktyg det finns som kan hjälpa dig på traven.

Den faktiska filöverföringen kan fixas på flera olika sätt, men vårt tips är att du använder en extern lagrings­enhet såsom en hårddisk eller ett usb-minne. Tänk på att det i regel är åtminstone ett antal tiotal gigabyte som ska tankas över, så se till att den enhet du väljer har tillräckligt med utrymme för uppgiften. Om du vet med dig att du har riktigt mycket filmer, bilder och musik bör du definitivt satsa på en hårddisk. Stora usb-minnen är nämligen galet dyra. Beroende på var du har dina olika filer lagrade kan du behöva flytta dem innan du börjar. Har du bilder i mappen Bilder och musik i mappen Musik är det dock bara att köra på. Läs mer under steget om Windows Fil­överföring nedan.

Låt oss nu sätta i gång!

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: Från 30 minuter.
Program: Windows XP/Vista/7.

Det här lär du dig:

  • Använda Windows ­Fil­överföring.
  • Exportera och importera bokmärken.
  • Synkronisera webbläsare.
  • Flytta mejl.
  • Plocka ut drivrutiner.
  • Kopiera teckensnitt.