Känns din dator långsammare än den brukade göra? Tar det tid att starta den eller att öppna program? Går det trögt när du spelar spel eller bara surfar i webbläsaren? Det är inte kul att använda datorn när Windows känns segt, och så ska du inte behöva ha det.

Det finns många orsaker till att datorn kan vara seg, och olika saker som kan vara sega. ”Min dator är långsam” kan helt enkelt betyda olika saker för olika användare.

Windows är överbelamrat

Ju längre tid du använder datorn och fyller den med installerade program, hämtade filer, bilder och videor, spel och annat du samlar på dig – desto långsammare tenderar den att bli. Det här är ett problem både med gammaldags hårddisk och ssd.

Den här typen av tröghet avhjälps med en rejäl storstädning. Se våra tips nedan för hur du städar smartare och effektivare.

Nya versioner blir mer krävande

När Microsoft släpper nya versioner av Windows ingår ofta nya funktioner, och existerande funktioner kan också förbättras och utökas. Detsamma gäller alla tredjepartsprogram du installerar. Om du till exempel brukade använda Photoshop Elements 11 som släpptes 2012 och uppdaterar till senaste versionen, 2019, ingår en mängd nya funktioner.

Men nya funktioner kräver ofta mer av datorn, och det gör att din pc kan kännas långsammare än tidigare utan att du har gjort något annat än att hålla datorn uppdaterad – och det ska du ju, framför allt av säkerhetsskäl.

När datorn inte längre orkar hänga med lika snabbt i vändningarna kan det börja bli dags att kika på en uppgradering av hårdvaran – eller ett byte till effektivare programvara.

Seg dator

Du ställer högre krav än tidigare

En annan sak vi lätt glömmer är att vi allt eftersom tiden går ofta trissar upp våra förväntningar på vad datorn ska klara. Om du skaffar en ny mobil eller kamera tar den ofta mer högupplösta bilder än tidigare. Förutom att ta mer plats på hårddisken måste bildredigeringsprogrammen jobba mer för att till exempel lägga på filter och fixa färgerna om bilderna är större.

Nya spel släpps hela tiden och det är sällan de blir mindre krävande än tidigare. Om du vill hänga med och spela de senaste titlarna kan det kännas som att datorn blir segare och segare.

Båda dessa är exempel på hur höjda krav från din egen sida kan få datorn att gå på knäna. Det du kan göra åt det är allt från att anpassa dina förväntningar till att uppgradera hårdvaran för att hänga med i utvecklingen.

Skadeprogram

Tur nog är det inte särskilt vanligt, men det händer ändå att användare drabbas av skadeprogram och dessa kan ibland få datorn att bli trög. Det handlar framför allt om program som kidnappar datorns processor för att gräva bitcoin och andra kryptovalutor.