Facebook, Facebook, Facebook ... De senaste åren har det mesta kretsat kring en enda tjänst. Visst har det funnits utmanare, men ingen har riktigt lyckats. Nu står förhoppningen till den nya tjänsten Google+.

Den har varit tillgänglig för specialinbjudna sedan i somras, men sedan en tid är den öppen för alla.

Avskalat och smidigt
I grund och botten är Google+ och Facebook samma sorts tjänst, men skillnaden är användargränssnittet. Medan Facebook är överfylld med spel, enkäter, musiktips, evenemangs­inbjudningar och annonser är Google+ stram och avskalad.

Google+
Plustjänst. Google+ hittar du längst upp till vänster när du loggar in på Google.com.

En annan skillnad är att det är lättare att skräddarsy uppdateringar i Google+. Många vill exempelvis inte visa upp samma bilder för nära vänner som för avlägsna släktingar, och i Google+ går det här att styra med något som kallas för kretsar. Genom att skapa en krets för nära vänner och en annan för släktingar kan du bestämma vem som ska få se vad. Du väljer själv hur många kretsar du vill ha, och samma person kan ingå i flera kretsar.

Naturligtvis drar Google+ nytta av företagets övriga tjänster. Det är lätt att lägga till sina kontakter från Gmail liksom att dela bilder via Picasa. Från Googles sök­tjänst kan du direkt klicka på +1, som motsvarar Facebooks Gilla-knapp.

Hittills har Google+ tagits emot bättre än andra Facebook-utmanare, och tidningen Forbes skrev nyligen att tjänsten redan har 50 miljoner användare.

Det är snabbt jobbat, men fortfarande mycket färre än Facebook, som har närmare 800 miljoner.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 15 minuter.
Program/tjänst: Google+ (plus.google.com)
Språk: Svenska.
Pris: Gratis.

Det här lär du dig:

  • Att registrera ett Google-konto.
  • Hur Google+ fungerar.