Ett stort antal användare på Facebook har de senaste dagarna bombarderats med bilder som är av antingen pornografisk eller våldsam karaktär. Facebook har bekräftat attacken och säger att problemet i stort sett nu är överstökat.

– Under de senaste 24 timmarna har många användare rapporterat att de sett mycket stötande bilder på deras statussida på Facebook. Exakt hur bilderna hamnade där är fortfarande något av ett mysterium, säger Graham Cluley på säkerhetsföretaget Sophos.

Enligt Graham Cluley kan det handla om en så kallad clickjacking-attack som betyder att någon lyckats lägga in dolda knappar på Facebook. När någon klickar på en av dessa knappar körs skadlig kod i användarens webbläsare.

Sent i går bekräftade Facebook attacken och gav några ledtrådar till hur det gick till.

– Vi upplevde en koordinerad spam-attack som utnyttjade en sårbarhet i webbläsare. Vi har tagit tag i problemet och det är nu nästan helt åtgärdat. Vi undersöker även vem som låg bakom attacken, säger en taleskvinna för Facebook.

Enligt Facebooks taleskvinna baserades attacken på en så kallad xss-sårbarhet i webbläsaren, men vill inte uppge vilken eller vilka webbläsare som drogs med buggen vilket gjorde attacken möjlig.

– Användarna lurades till att köra skadlig kod, något som ledde till att de ovetandes spred det stötande innehållet, uppger Facebook.

Ett stort antal användare uttryckte sitt missnöje på Twitter efter att attacken tog fart.

– Har någon sett min Facebooksida? Den ser ut som en porrsajt, säger en användare som kallar sig Jay Ciroc på Twitter.

Det rumänska säkerhetsföretaget Bitdefender uppger att hackargruppen Anonymous tidigare skapade en Facebook-mask med kodnamnet Fawkes Virus. Anonymous utlovade en attack med hjälp av masken den 5 november, men den attacken uteblev.

Facebook har inte uppgett om det var Fawkes Virus som låg bakom den senaste attacken.

Enligt Graham Cluley har attacken skapat ett stort missnöje hos många användare på Facebook som uppger att de inte kommer att använda tjänsten till dess att Facebook fixat sina säkerhetsproblem.

IDG News

Drabbades du av porrattacken på Facebook?
Just nu
50% 50%