Microsoft meddelande i tisdags att företaget inte kommer att erbjuda uppdateringar av tredjeparts program via Windows Update i kommande Windows 8.

Enligt en säkerhetsexpert missar Microsoft ett enastående tillfälle att förbättra säkerheten på Windowsdatorer.

I ett blogginlägg uppger Microsoft chef för Windows Update, Farzana Rahman, att Windows 8 endast kommer att uppdatera Microsofts program.

– Proceduren för att leverera och installera program är mycket komplicerad och skiftar beroende på program, det gör det omöjligt att använda Windows Update för tredjepartsprogram, skriver Farzana Rahman i ett blogginlägg.

Hennes uttalande är det tydligaste någonsin från Microsoft i frågan. En central uppdateringsfunktion för alla program har varit ett önskemål från både användare och säkerhetsexperter.

– Vi håller med om att det inte är optimalt att ha flera olika uppdateringsfunktioner på en dator, men användarna måste använda den uppdateringsfunktion som följer med respektive program, skriver Farzana Rahman.

Enligt Wolfgang Kandek på säkerhetsföretaget Qualsys borde Microsoft ta chansen att skapa en central uppdateringsfunktion i Windows 8.

– Jag förstår hur Microsoft tänker, men på samma gång går de måste om en chans att skapa bättre säkerhet vilket är lite av en besvikelse, säger Wolfgang Kandek.

Appar som är utvecklade för Metro-gränssnittet i Windows 8 kommer dock att erbjuda en uppdateringsfunktion för tredjepartsprogram via Windows Store.

IDG News