Är din dator långsammare än normalt? Hoppar det fram störiga popup-fönster med jämna mellanrum? Då finns risken att det finns skadlig kod eller virus på din dator, så kallat malware. Det kan hända även om du har ett säkerhetsprogram installerat.

Är datorn långsam eller beter sig konstigt kan det visserligen finnas en risk att det beror på ett hårdvarufel, men för att vara säker kan det vara en god idé att städa upp i Windows först.

Steg 1: Starta i felsäkert läge

Börja med att koppla ur din pc från internet för att undvika att eventuell skadlig kod eller virus kan sprida sig vidare. Använder du en nätverkskabel räcker det med att avlägsna kabeln från nätverkskortet. Använder du ett trådlöst nätverk är det enklast om du stänger av ditt internetmodem eller router.

Starta Windows i felsäkert läge genom att starta datorn och hålla ned F8-knappen på tangentbordet till dess att du ser en meny på skärmen där du kan välja Felsäkert läge eller ”safe mode”. Se till att välja felsäkert läge med nätverksstöd.

I detta läge laddas endast ett fåtal nödvändiga program och tjänster. Om skadlig kod är inställd på att ladda automatiskt när Windows startar, kan detta läge förhindra att det körs igång.

Steg 2: Radera temporära filer

När Windows startat bör du först radera temporära filer som kan finnas lagrade på din hårddisk. Detta kan snabba upp virusskanning, datorn och till och med få bort viss skadlig kod.

Det enklaste sättet att göra det är att använda det inbyggda verktyget Diskrensning. Det hittar du genom att klicka på Startmenyn och välja Alla program / Tillbehör / Systemverktyg /Diskrensning.

Får du en fråga om du vill radera endast dina filer eller samtliga filer på datorn så väljer du alla filer på datorn. Genom att radera temporära filer snabbar du upp datorn och kan även ta bort eventuell skadlig kod om du har tur.

Steg 3: Ladda ned säkerhetsprogram

Nu är det dags att köra ett säkerhetsprogram som kan söka efter skadlig kod eller virus på din dator. Även om du har ett säkerhetsprogram eller antivirusprogram installerat på datorn bör du först använda ett annat säkerhetsprogram. Anledningen är att ditt säkerhetsprogram kanske inte upptäckt att du har skadlig kod. Det finns även risk att ett virus har satt säkerhetsprogrammet ur spel.

Börja med att ansluta datorn till internet igen. Använder du kabel ansluter du kontakten till nätverkskortet och använder du trådlöst internet slår du på ditt internetmodem eller router igen.

Kan du inte koppla upp datorn mot internet kan du ladda ned programmen nedan på en annan dator och kopiera dem till ett usb-minne.

Börja med att skanna datorn med ett par olika säkerhetsprogram. Det finns flera bra program som dessutom är gratis. Här är några vi kan rekommendera:

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning