Alla som använder Gmail och liknande ”molntjänster” vet hur krångligt det är om ­internetuppkopplingen slutar fungera. Så snart internet ­försvinner dör också Gmail.

Det handlar inte bara om att det är omöjligt att skicka och ta emot. Du kan inte heller komma åt dina gamla mejl.

Tidigare fanns en funktion som kunde spara mejlen på hårddisken via en tjänst som hette Gears, men den möjligheten försvann för en tid sedan.

Nu har Google återinfört det så kallade offline-läget, men i ny form. Gears har bytts ut mot ett litet tilläggsprogram som kallas för Gmail Offline och som är ett tillägg till Google Chrome. Du kan alltså inte använda Internet Explorer eller Firefox, utan du är låst till Googles egen webbläsare.

Inte bara Gmail
Problemet med att moln-­tjänster hela tiden måste ha en internetuppkoppling gäller inte bara Gmail, och på sikt väntas offline-läget även läggas till i andra Google-tjänster.

Som du ser nedan är det redan möjligt i Google Kalender, men det saknas i kontorspaketet Google Dokument.

I väntan på det, och i väntan på att tjänsten öppnas för andra webbläsare än Google Chrome, finns det förstås andra lösningar. Du kan precis som tidigare läsa din Gmail-mejl i ett speciellt e-postprogram, till exempel Windows Live Mail (pcforalla.se/livemail). Och du kan köra Microsoft Office eller Openoffice som vanligt – och synkronisera filerna mot molnet med tjänster som Dropbox eller Live Mesh (pcforalla.se/synkronisering).

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 5 minuter.
Program/tjänst: Gmail.

Det här behöver du:

  • En dator med internet.
  • Ett Gmail-konto.

Det här lär du dig:

  • Att installera Google Chrome.
  • Hur du ställer in Gmail i offline-läge.
  • Att använda Google-­kalendern utan uppkoppling.