I helgen höll EU-kommissionären Neelie Kroes ett tal under det årliga forumet, Forum d’Avignon. I sitt tal kritiserade hon hur industrin tar allt starkare tag mot olaglig fildelning och att det är fel väg att gå.

I talet som hade titeln ”Vem ersätter artisterna” gick Neelie Kroes till attack mot representanter för film och musikindustrin och hävdar att dagens upphovsrättslagar har misslyckats för alla utom för de stora bolagen.

– Vi måste fråga oss själva, är de nuvarande upphovsrättslagarna det rätta verktyget för att uppnå våra mål? Jag tror inte det. Vi måste bekämpa upphovsrättsbrott, men att skapa nya lagar hjälper inte. Alla miljoner dollar som satsats på att bekämpa dessa brott har inte haft någon påverkan, säger Neelie Kroes i sitt tal enligt Torrentfreak.

Hon går vidare och säger att de flesta ser upphovsrätt som något negativt som gagnar skivbolagen istället för att erkänna och belöna de riktiga upphovsmännen.

Enligt Neelie Kroes kan de flesta artister i Europa knappt överleva på sina verk. Som exempel tjänar 97,5 procent av tyska musiker mindre än tusen euro i månaden (drygt 9 000 kronor).

De enda som tjänar på att driva in skadestånd enligt henne är de multinationella företagen.

– Vi måste falla tillbaka till grunderna och sätt artisterna och konstnärerna i centrum, inte bara upphovsrätten. Vi behöver kreativitet och innovativt tänkande i kombination med kreativa affärsmodeller för att kunna göra det möjligt att leva på att skapa konst, säger Neelie Kroes.

Neelie Kroes är chef för den digitala agendan på EU-kommissionen och hoppas skapa en lösning som belönar artister bättre. En lösning på problemet enligt henne är att skapa plattformar som gör det enklare att distribuera och sälja konst på.

– It kan vara till stor hjälp, men hjälp av it-teknik kan artister kopplas samman med sin publik direkt och på ett ekonomiskt sätt. Det kan även användas för att göra det enklare för konsumenterna att hitta det material de tycker om, säger Neelie Kroes vidare.